Norvégia legyőzte a koronavírust, szombaton délután csaknem az összes járványügyi korlátozást feloldották a skandináv országban. Egyedül az a szabály maradt; ha valaki fertőzött, akkor karanténba kell vonulnia.  A norvég lakosság átoltottsága 84 százalékos. Szeptember végére el akarják érni a 90 százalékos beoltottságot - írja az Euronews hírtelevízió online verziója. 

Erna Solberg miniszterelnök azt mondta, „most már csaknem úgy élhetünk, mint a járvány előtt. De ez nem lesz ugyanolyan, mint korábban. Azt hiszem, a koronavírus többé kevéssé az életünk végéig hatással lesz ránk. Megtanultuk, hogy sebezhetőek vagyunk, és azt is, mire vagyunk képesek, ha összetartunk.”

Hollandiában szombattól csak azok mehetnek étterembe, sport- vagy kulturális eseményre, akik igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást vagy átestek a fertőzésen, illetve ha negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni. A Egy pincérnőt aggaszt az új helyzet, „Mi van, ha valaki nem akarja bemutatni az igazolást, agresszívan viselkedik, vagy inkább elmegy” - kérdezte. Majd hozzátette: „De eddig még nem történt ilyen."

A védettségi igazolvány bevezetése miatt ezrek tüntettek Hágában. Volt transzparens, amelyik a nácik második világháborús zsidóüldözéséhez hasonlította az új okmányt.