A felmérés adatai szerint a szlovákok 15 százaléka választaná az orosz vakcinát, ez háromszor annyi ,mint a régiós átlag.

"Ez a magas preferencia Szlovákiában Oroszország magas elfogadottságához kapcsolódik. A szlovákok 78 százaléka testvérnemzetének tekinti Oroszországot, és sokan nem tekintik fenyegetésnek" – mondta a Globsec elemzője, Katarína Klingová.

A felmérést készítő Globsec nem csak a lakosságot kérdezte meg az ügyben, de elemezték a vakcinagyártók online kampányait is. Megállapításuk szerint a Szputnyik V gyártójának szlovák Twitter-oldala a propaganda-gépezet része, amelynek célja, hogy hiteltelenítsék a szlovák hatóságokat. Az oroszok szabotázzsal vádolták meg az egészségügyi hatóságokat és azt állítják, hogy a szlovák hatóságok megszegték a szerződést, ami nem igaz - tette hozzá a szakember.

A szlovák miniszterelnök lemondásra kényszerült, miután a koalíciós partnerei tiltakozása ellenére rendelt Szputnyik vakcinákat, amelyeket végül Magyarországra küldtek vizsgálatra. Az új kormányfő és az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský most a magyarországi tesztek eredményére várnak, és ez alapján döntenek arról, hogy engedélyezik-e az oltóanyagot.

Néhány hónapja még Szlovákiában volt az egyik legmagasabb a koronavírus miatt bekövetkezett halálozások aránya. Azóta megduplázódott a magukat beoltatni akarók száma. Ma már kevésbé érdekli a szlovákokat a Szputnyik körüli huzavona, inkább az oltások felgyorsítását várják - derül ki az Euronews tudósításából.