Az Amazonas-medencében elsősorban faanyagért vágják a fákat, valamint azért, hogy növénytermesztésre és állattartásra alkalmas területet nyerjenek. A brazil Greenpeace a januári erőirtási adatok nyilvánosságra hozatala után újra kérte a legnagyobb amerikai és európai élelmiszerláncokat, hogy ne forgalmazzanak olyan termékeket, melyek előállítása erőirtással jár - idézi a BBC hírét a 444.hu.

Januárban, az esős időjárás miatt általában csak kevés fát szoktak kivágni, ezért okozott meglepetést a mostani adat. Az utóbbi években azonban sajnos egyre kevesebb eső esik a térségben, ami alapjaiban veszélyezteti az esőerdő fennmaradását.

Tanulmányok szerint az erdőirtás közvetlenül hozzájárul az erdei klíma megváltozásához és a csapadékmennyiség csökkenéséhez, hiszen ahhoz, hogy az esőerdő belsejébe is sok eső jusson, elengedhetetlenül fontos, hogy az óceántól szinte végig egybefüggő erdőtakaró borítsa az Amazonas-medencét. Ha ez a takaró sérül, csökken a párologtatás, és lényegesen kevesebb csapadék jut be a kontinens belsejébe, ami még sebezhetőbbé teszi az ökoszisztémát.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) becslése szerint 2020 augusztus és 2021 júliusa között az Amazonas több mint 13 ezer négyzetkilométernyi területét irtották ki - ez 2006-óta a legnagyobb területveszteség, amelyet a brazil esőerdő elszenvedett.