A kínai vámszolgálat által kiadott adatok szerint a kínai kivitel dollárban számolt értéke 32,3 százalékkal nőtt áprilisban - az éves összehasonlításban - írta meg az MTI. Ezzel a kínai export már a tízedik egymást követő hónapja mutat növekedést. Elemzők a bővülés mértékének mérséklődésére számítottak, 24,1 százalékos növekedést előrejelezve a márciusban regisztrált 30,6 százalékos emelkedést követően. Tavaly áprilisban a kínai kivitel 3,5 százalékkal nőtt, először bővülve a koronavírus-járvány okozta visszaesés után.

Az import dollárban számolt értéke is nőttt, éves bárzison számolva áprilisban 43,1 százalékos emelkedést mutatott. Elemzők picival alacsonyabb, 42,5 százalékos bővülést valószínűsítettek, de ez is egyértelmű emelkedés a márciusi, 38,1 százalékos növekedési adathoz képest. Ezzel a kínai import szintén régebb óta nő. A hetedik egymást követő hónapja tartó emelkedés hátterében részben a koronavírus-járvány miatti, tavalyi alacsony bázisadatok állnak. Tavaly áprilisban a kínai import még 14,2 százaléknyit zsugorodott.

A kínai külkereskedelmi mérleg 42,86 milliárd dolláros többlettel zárt áprilisban. Elemzők 28,10 milliárd dolláros szufficitet jósoltak a márciusi, 13,80 milliárd dolláros többlet után. Az év első négy hónapját tekintve a kínai export 44,0 százalékkal, az import pedig 31,9 százalékkal nőtt. Az első négy hónap külkereskedelmi mérlege pedig 157,90 milliárd dolláros szufficitet mutatott. (A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.)

Jüanban számolva az export értéke 22,2 százalékkal, az importé pedig 32,2 százalékkal emelkedett áprilisban éves összevetésben. Kína ezzel áprilisban 276,50 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel. Az év első négy hónapjában a jüanban denominált adatok alapján a kínai kivitel 33,8 százalékkal, a behozatal pedig 22,7 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest. Az első négy hónap kereskedelmi mérlege ezzel 1027,29 milliárd jüanos többlettel zárt.

A dollárban denominált értékek alapján Kína az Európai Unióba irányuló exportja 46,6 százalékkal, az onnan származó importja pedig 35,7 százalékkal nőtt az év első négy hónapjában. Január-áprilisban Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke ezzel elérte a 250,3 milliárd dollárt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt az év első négy hónapjában a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) után.