Az atomerőművek üzemeltetése folyamán folyékony, szilárd és gáznemű radioaktív közegek és hulladékok keletkeznek. Ezek egy részének megjelenése elkerülhetetlen, ahogy az is, hogy nukleáris hulladékká váljanak. A gázok között a leggyakrabban radioaktív nemesgázok jelennek meg, amelyeket gondosan megszűrnek, hogy ne jussanak ki az erőműből. Ha valamilyen paraméter nem megfelelő a reaktor működésében, akkor ezek a gázok nagyobb mennyiségben halmozódhatnak fel, a gondot pedig az jelenti, hogy ha a hűtőkéményen egyáltalán, vagy nagyobb mennyiségben jutnak ki, mint a megengedett. 

Az EDF francia energetikai konszern hétfőn megerősítette, hogy a kínai Tajan atomerőművében nemesgázok halmozódtak fel. Találkozót hívott össze a cég kínai partnerével, hogy felülvizsgálják az erőműre vonatkozó adatokat. Az ügy előzménye, hogy a CNN hétfőn számolt be arról, hogy az amerikai kormány az elmúlt héten értékelte az EDF és a China General Nuclear Power Group (CGN) vegyes vállalat által üzemeltetett, Kuangtung (Guangdong) tartománybeli erőműben történt szivárgásról szóló jelentést.

Az amerikai hírcsatorna arról számolt be, hogy a Framatome - az EDF azon egysége -, amely az erőmű reaktorát tervezte, és továbbra is részt vesz annak üzemeltetésében, "közvetlen radiológiai veszélyre" figyelmeztetett. Az EDF azt mondta, hogy a nemesgázok felhalmozódása, amely az erőmű 1. számú reaktorának primerkörét érintette, "ismert jelenség, amelyet tanulmányoztak és [a kezelését] a reaktor üzemeltetési eljárásrendjében előírtak" - írja a Reuters.

Az állami CGN, a vegyesvállalat többségi tulajdonosa szerint az atomerőmű működése megfelel a biztonsági szabályoknak, és a környező környezet biztonságos. "A rendszeres megfigyelési adatok azt mutatják, hogy a tajani erőmű és a környezetében mért adatok megfelelnek a normális paramétereknek" - áll a kínai cég honlapján vasárnap késő este közzétett nyilatkozatban. 

A Framatome közölte, hogy támogatja az erőműben kialakult helyzet megoldására irányuló erőfeszítéseket. "A rendelkezésre álló adatok szerint az erőmű a biztonsági paramétereken belül működik" - áll a vállalat közleményében, hozzátéve, hogy szakértőkkel együttműködve értékeli a helyzetet.

Az EDF közölte, hogy összehívta a TNPJVC közös vállalat igazgatótanácsának rendkívüli ülését "az összes adat és a szükséges döntések ismertetése céljából". A TNPJVC 70 százalékban a kínai CGN és 30 százalékban a francia EDF tulajdonában van.

Az erőmű energiája Guangzsu és Sencsen fő termelési központjait látja el árammal, amelyek az elmúlt hetekben a forró időjárás és a szomszédos Jünnan tartományból származó, a szokásosnál alacsonyabb vízenergia-ellátás miatt áramhiánnyal küszködtek. A CNN szerint a Framatome figyelmeztetése azt a vádat tartalmazta, hogy a kínai biztonsági hatóság megemelte a Tajan erőművön kívüli sugárzásérzékelés elfogadható határértékeit, hogy elkerülje annak leállítását.

Hasonló, de azért elemeiben más nemesgáz-felhalmozódás (-szivárgás) már a paksi atomerőműnél is történt a Wikipedia szerint: 2003. április 10-én éjszaka az erőmű 2. blokkja szellőzőkéményében radioaktív nemesgáz megjelenését észlelték a műszerek, ennek forrása egy tisztítótartály volt, amelyet ideiglenesen helyeztek el egy, a reaktor melletti aknában. A tartály a fűtőelem-kazettákon észlelt lerakódás vegyszeres eltávolítására szolgált. A tartályfedél leemelése után megállapították, hogy a tisztítótartályba helyezett 30 db üzemanyag-kazetta megsérült, deformálódott. A kazetták a tisztítótartály tervezési hibája miatt a szükségesnél kevesebb hűtést kaptak, ezért túlhevültek. Az eseményt a kezdeti információk alapján INES 2, majd a következmények megismerése után az INES 3 kategóriába sorolták a közvélemény tájékoztatását szolgáló skálán. Akkor végül a Framatome ANP hibájáról beszéltek.