Néhány közelmúltbeli tanulmány alapján egyes feldolgozóipari szektorokban Kína mégis a magyar gazdaság fontos partnerévé vált, és a magyar gazdaság Kínával szembeni kitettsége jelentősen nőtt. Ez ugyanakkor teljesen más csatornákon következett be, mint amit a kormányzati retorika hangoztatni szokott - írta a portál.

A keleti nyitás politikája helyett ugyanis Kína elektronikai beszállítói láncokban betöltött szerepe hozta a változást: ahogy a kínai gyártók integrálódtak a nemzetközi értékláncoknak és a magasabb hozzáadott értékű termékekre szakosodtak, úgy a Magyarországon termelő külföldi vállalatok is egyre több kínai alkatrészt kezdtek el felhasználni.

Emiatt az utóbbi években nagyot nőtt a kínai hozzáadott érték a magyar gyártósorokon is, olyannyira, hogy az elektronikában már a német függésnél is erősebb a kínai kitettség.

A kapcsolat erősödése az egyszerű, kétoldalú kereskedelmi statisztikákból nem derül ki egyértelműen, ám a kínai termékek, illetve a kínai hozzáadott érték nem is mindig közvetlenül érkezik Magyarországra.

Braun Erik tavalyi tanulmánya szerint a magyar elektromos és optikai berendezések gyártásának immár 28 százalékos a kínai importfüggősége, ami vetekszik a magyar autóipar német függőségének mértékével (30,7 százalék).

Koppány Krisztián szintén tavalyi tanulmánya a koronavírus-járvány fényében vizsgálta Magyarország kínai kitettségét, egész pontosan azt, hogy Kína kibocsátásának egy százalékos csökkenése milyen csökkenést idéz elő a magyar kibocsátásban a különböző szektorokban. E szerint Magyarország a kínai gazdasági változásoknak, termelési sokkoknak legjobban kitett gazdaságok között van - az ok az elektronikai és optikai gépek termelésének erős kínai függősége. A magyar elektronikai gyártás beszállítói között ugyan az elemzés szerint 16 százalékos Kína aránya. A teljes magyar elektronikai ipar kínai kitettségét ez a tanulmány is 30 százalék környékére tette.

Általánosságban persze a kínai függés nem hasonlítható a némethez: előbbi egyetlen szektorban koncentrálódik, míg a német gazdasággal szembeni kitettség a teljes magyar ipart átfűzi - írta a G7.hu.