Gazdasági értelemben a kutyákat vagy a macskákat értékelik-e többre a gazdáik, és mik lehetnek a döntéseik mögött húzódó pszichológiai okok? - tette fel a nagy kérdést egy tanulmány, amelyet a Journal of Business Research alapján a G7.huidéz. Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy az emberek többet költenek a kutyájukra, mint a macskáikra.

Igaz ez az olyan állatorvosi kiadásokra is, melyek orvosilag egyébként nem indokoltak, de lefedi a játékokra, prémium tápokra és jutalomfalatokra költött pénzt is.

Mi az oka?

Így a tanulmány igazán arra volt kíváncsi, hogy ez valóban azt jelenti-e, hogy többre értékelik a kutyákat az emberek. Ezért kutya- és macskatulajdonosokat kérdezett, hogy mennyit lennének hajlandók költeni a háziállatuk potenciális életmentő műtétére. Az eredményei azt mutatták, hogy valóban jóval többet, kétszer annyit költenének a kutyáik megmentésére, mint a macskáik életéért.

A kutatásban azt is megkérdezték, hogy a háziállatukkal való együttélés során mennyire érzik úgy a gazdik, hogy ők irányítanak. Ahogy a sztereotípiák szerint várható volt, a kutyások sokkal inkább érzik azt, hogy ők vannak irányító szerepben. Erre építve a tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az irányítás a birtoklás érzetét kelti a gazdákban, ami növeli az állatok értékét.

A tipikusan kutyaként viselkedő, tehát könnyebben irányítható állatokat az emberek inkább tekintik a tulajdonuknak, és ezen az érzésen keresztül nagyobb értéket tulajdonítanak nekik.