"Ez egy globális egészségügyi válsághelyzet, és a koronavírus-világjárvány rendkívüli körülményei rendkívüli intézkedéseket tesznek szükségessé. A kormányzat szilárdan hisz a szellemi tulajdon védelmében, de a világjárvány felszámolása érdekében támogatja a Covid-19 oltásokra vonatkozó szabadalmi felmentést" - írta Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője közleményében, amelyben értékelte, hogy a Biden-kormányzat szerdán bejelentette, támogatja a Covid-19 vakcinák szellemi tulajdonjogainak védelméről való lemondást, mivel az országok küzdenek az életmentő dózisok előállításával.

"Ahogy az amerikai nép vakcinaellátása biztosított, az adminisztráció továbbra is fokozni fogja erőfeszítéseit - a magánszektorral és minden lehetséges partnerrel együttműködve - a vakcinagyártás és -forgalmazás kiterjesztése érdekében. Azon is dolgozni fog, hogy növelje az ezen oltóanyagok előállításához szükséges nyersanyagok mennyiségét" – tette hozzá a nyilatkozatában a CNBC szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az amerikai döntést "a Covid-19 elleni küzdelem monumentális pillanataként" méltatta, amely a Fehér Ház "erkölcsi vezető szerepét" tükrözi a világjárvány felszámolásáért folytatott küzdelemben.

Az oltóanyagokat gyártó nagy gyógyszeripari vállalatok, köztük a Moderna, a BioNTech és a Pfizer részvényei meredeken estek, miután először röppentek fel a lehetséges szabadalmi feloldásról szóló hírek. A Pfizer stagnálással zárta a kereskedési napot, míg a Moderna 6,1 százalékot veszített, a Johnson & Johnson pedig szerény 0,4 százalékot esett. Eközben az Amerikai Gyógyszeripari Kutatási és Gyártói Szövetség (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America) élesen ellenezte, hogy a Biden-adminisztráció támogatja a szellemi tulajdonjogok védelméről való lemondást. A kereskedelmi csoport tagjai között olyan vakcinagyártók vannak, mint az AstraZeneca, a Pfizer és a Johnson & Johnson.

 "Egy halálos világjárvány közepette a Biden-kormányzat olyan példátlan lépést tett, amely aláássa a világjárványra adott globális válaszlépéseinket és veszélyezteti a biztonságot" - mondta Stephen J. Ubi, a csoport elnöke és vezérigazgatója. "Ez a döntés zavart fog kelteni az állami és magánpartnerek között, tovább gyengíti a már így is feszült ellátási láncokat, és elősegíti a hamisított vakcinák elterjedését" - fogalmazta meg aggályait.

A Kereskedelmi Világszervezet vezetői a héten a jelentések szerint sürgették a tagországokat, hogy gyorsan dolgozzák ki egy olyan megállapodás részleteit, amely ideiglenesen enyhítené a koronavírus elleni vakcinák mögötti szellemi tulajdon védelmére vonatkozó szabályokat. A Dél-Afrika és India által javasolt mentesség megszüntethetné az akadályokat a fejlődő országokban a vakcinák gyártásának felfuttatása elől.

A Tai döntését ismerő kormányzati tisztviselő figyelmeztetett, hogy a WTO-ban a mentességekről folytatott tárgyalások időigényesek lehetnek, és mivel a testület döntései konszenzuson alapulnak, mind a 164 tag jóváhagyására szükség lesz. A névtelensége megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselő hozzátette, hogy Tai legalább két tucat megbeszélést és telefonbeszélgetést folytatott különböző ipari szereplőkkel, köztük a legnagyobb vakcinagyártókkal. Az illető hozzátette, hogy Tai azt tervezi, hogy a globális cégek közötti baráti együttműködést szorgalmazza az ellátási lánc szűk keresztmetszeteinek enyhítése érdekében.

Joe Biden elnök szerdán a Fehér Házban megerősítette, hogy a Fehér Ház támogatni fogja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szellemi tulajdonjogok alóli mentességi javaslatát. "Igen, erről még a mai nap folyamán fogok beszélni. Igen" - mondta Biden nem sokkal Tai nyilatkozata előtt. A Biden-féle vezetés akkor lép, amikor a koronavírus-fertőzések a legmagasabb szintre emelkednek azokban az országokban, amelyek küzdenek a vakcinák beszerzésével vagy terjesztésével, kiemelve a kontrasztot más nemzetekkel, köztük az Egyesült Államokkal, Kanadával, az Egyesült Királysággal vagy az Európai Unióval.

"Ez egy hatalmas hiba a Biden-kormányzat részéről, amely semmit sem tesz a vakcinák terjesztésének növelése érdekében, és megerősíti Kína azon képességét, hogy az amerikai innovációt kihasználva elősegítse vakcinadiplomáciai céljait" - mondta Clete Willems, az amerikai kereskedelmi képviselő hivatalának volt ügyvédje a döntésről. "Az Egyesült Államok versenyképességének javítására és a munkahelyek Amerikában tartására vonatkozó, a kormányzat által kinyilvánított célokkal jobban összhangban lévő megoldás az lenne, ha az Egyesült Államokban gyártanák és exportálnák a vakcinákat" - mondta Willems, aki az Obama- és a Trump-kormányzat alatt is dolgozott.