Az afrikai egészségügyi hatóságok jeges rémülettel figyelik a koronavírus-járvány elszabadulását Indiában, miután a kontinens országainak immunizációs programja ezt megelőzően erősen támaszkodott az onnan érkező vakcinaszállítmányokra – derül ki a Financial Times beszámolójából. Két hónapja Indiában győzelmi ünnepeket tartottak és felajánlották az ott készülő vakcinákat az egész világnak – mondja Ayoade Alakija, az afrikai országok oltásfelhasználását koordináló Africa Vaccine Delivery Alliance szervezet társelnöke. - A viszonylag fiatal lakosságukra és a gyors természetes immunizációra hivatkoztak, és most azt látjuk, hogy tombol a járvány.

Alakija szerint Afrikában ugyanaz megismétlődhet, ami Indiában történt, ha nem sikerül záros határidőn belül felgyorsítani az oltási kampányt, s ezért a vírus terjedni és mutálódni tud. Az afrikai országok kormányai a kontinens 1,2 milliárd lakójának 30 százalékát akarják beoltani az év végére, majd tovább akarják növelni ezt az arányt legalább 60 százalékra. Gondok vannak azonban az ellátással, a szállítással és a raktározással, ráadásul az emberek körében nagyon nagy az oltásellenesség.

Afrikába eddig összesen 32 millió dózis koronavírus-oltás érkezett, amelyből 18 milliót szúrtak be az emberek karjába. A legnagyobb arányban az AstraZeneca vakcinája érhető el, mert azt szállítják az ENSZ Covax programjában keretében. Ebben a gazdagabb országok segítik a szegényebbek ellátását oltással. A vakcinaellátás azonban lényegében leállt, miután az indiai kormány saját felhasználásra rendelte az ott készülő oltásokat, így a Serum Institute of India afrikai szállításai megszűntek. Nincs vakcina – mondja tömören Alakija, hozzátéve, hogy nehéz a szétosztás gondjairól beszélni, amikor nincs mit szétosztani. A Covaxtól júniusig nem várnak új szállítást.

Veszélyes illúzió

Egyes szakértők szerint Afrikának nincs szükséges annyi oltásra, mint a világ más részeinek, mivel a lakosság viszonylag fiatal, az emberek medián átlagéletkora 19 év. Hivatalosan eddig 120 ezren haltak bele a koronavírus-betegségbe a kontinensen, ami a világ teljes veszteségének négy százaléka, ám abban mindenki egyetért, hogy a valós adat ennél jóval nagyobb lehet. Kate O”Brien, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes vezetője úgy véli, nem feltétlenül szükséges a világon minden országban ugyanazt a védettségi arányt elérni, főként, hogy Afrikában párhozamos egészségügyi programok futnak a malária, a HIV és a tébécé visszaszorítására.

Az afrikai kormányok azonban el akarják élni a 60 százalékos beoltottságot a koronavírus ellen, amely szerintük nélkülözhetetlen a gazdaságuk életben tartása érdekében. Javít a helyzeten, hogy a lakosság nagyon nagy része gyerek, akiket kevésbé fenyeget a koronavírus, illetve hatékonyabbá tehetik az immunizációt, ha először a városok lakosságára koncentrálnak későbbre hagyva a ritkábban lakott vidéki területeket.

Etikai problémák

Közegészségügyi szempontból a 18 éven aluliakat csak azért kell beoltani, hogy fékezzék az általuk terjesztett fertőzést – mondja Robert Dingwall, brit szociológus professzor, a londoni kormány járványügyi tanácsadó csoportjának tagja. Ugyanakkor normális etikai nézőpontból ez a megközelítés elfogadhatatlan. Holland kollégája Maarten Postma azt is hozzáteszi, hogy erkölcsileg az halálos mellékhatásokkal fenyegető oltások beadása is megkérdőjelezhető olyan emberek esetén, akik kis valószínűséggel betegednek meg komolyan a koronavírus-fertőzés miatt.

Ugyanakkor a szakértőknek attól is égnek áll a hajuk, hogy például Dél-Afrika, amely az egyik legfertőzöttebb ország, leállította az AstraZeneca-oltás használatát, mert az kevésbé hatásos a vírus helyi mutációja ellen. A Kongói Demokratikus Köztársaság visszaküldött 1,2 millió dózist a Covax felajánlásából, mert az erős oltásellenesség miatt nem tudják beadni az embereknek. Ez időt ad arra, hogy a vírus mutálódjon az emberekben, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Erről azonban csak azt követően lehet majd beszélni, ha egyáltalán lesz vakcina. Ahogy Alakija jellemzi a helyzetet a Covax támogatás hiányában csak a bútorokat tologatják a Titanicon.