A kormányszóvivőnek nincs tudomása arról, hogy küszöbön állna egy ilyen bejelentés. A szóvivő utalt a spanyol miniszterelnök csütörtöki kijelentésére, miszerint a kormány megvárja a bankrendszer átvilágításának eredményét, mielőtt az Európai Unióhoz fordul a bankok feltőkésítésének ügyében.

A Reutersnek nyilatkozó uniós és német források szerint az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei szombaton videokonferencia keretében fogják megtárgyalni a spanyol kérést, majd az Eurogroup közleményt fog kiadni, várhatóan szombat délután.

A Spanyolországot csütörtökön leminősítő Fitch Ratings úgy számol, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet. A leminősítés indoklásában a Fitch Ratings kifejtette, hogy saját becslései szerint a spanyol bankrendszer átalakításának és feltőkésítésének valószínűsíthető államháztartási költsége hozzávetőleg 60 milliárd euró lesz, de elérheti a 100 milliárd eurót is, ami az éves spanyol GDP-érték 9 százalékának felelne meg.

A Fitch korábbi alapeseti becslése még 30 milliárd eurós spanyol banki tőkepótlási költséggel számolt.