A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Egy látszólag idillikus angol faluban játszódik a páratlan sikert aratott Harry Potter-sorozat írónője, J. K. Rowling első felnőtteknek szánt regénye, amelyet csütörtökön mutattak be Londonban. A könyvre egymillió előrendelés érkezett és a brit könyvesboltok arra számítanak, hogy a tinédzser varázsló történetét 2007-ben lezáró Rowling újdonsága lesz 2012 első számú bestsellere − írta az AFP. Ez lesz a század egyik legnagyobb könyvpremierje − állítja Philip Stone, a The Bookseller magazin szerkesztője. A könyvkiadók és a kereskedők 99,9 százaléka arra számít, hogy a kötet egyből az eladási listák élére kerül. (Magyarországon decemberben jelenik meg a könyv a GABO kiadó gondozásában.)

A The Casual Vacancy (Átmeneti üresedés) brit kiadója, a Little Brown körmönfont reklámstratégiával vezette be a piacra az újdonságot. A tartalomról és a megjelenés időpontjáról hónapok óta szivárogtatják ki a híreket, ám csak nagyon keveseknek engedték meg, hogy beleolvassanak a műbe. A történet azzal indul, hogy meghal a falu községi tanácsának egyik tagja, és a település középosztálybeli lakói között megindul a harc az utódlásáért. Eközben kiderülnek életük titkai, a kábítószer-függőség, a prostitúció, az egyszülős családok és az élvhajhász tinédzserek problémái színezik a helyi politikai csatározásokat. A 47 éves írónő a karakterek és a helyzetek megírásához sokat merített fiatalkori élményeiből.

A brit társadalom elképesztően sznob, ami rengeteg ötletet ad. A középosztály nagyon vicces − mondta Rowling a The Guardiannak adott  interjújában. Vannak dolgok, amikről nem lehet írni egy fantasy regényben. Nem szeretkezhetnek például az emberek egy olyan mezőn, amelyen egyszarvúak legelésznek. Ez nem lenne helyénvaló − indokolta a New Yorker magazinnak, miért váltott műfajt.

Rowling a 450 millió példányban eladott Harry Potter-sorozatnak köszönhetően a világ első milliárdos írójává vált. Nagy-Britannia leggazdagabb írója, a világ egyik leggazdagabb nője. Vagyonát 907 millió dollárra becsülik, új könyvéért hárommillió font (4,85 millió dollár) előleget vett fel. A világ legszabadabb írója vagyok − értékelte anyagi helyzetét Rowling az interjúban −, ha mindenki azt mondja, hogy az új könyv egy katasztrófa, azt is túlélem.