Az indiai internetezőknek csak egy elenyésző hányada kapcsolódik be a világhálóra a telefonjával. A vezeték nélküli szélessávú kapcsolatok száma stagnál. Tavaly októberben a távközlési szabályozó hatóság 790 millió vezeték nélküli szélessávú kapcsolatot számolt, ami alig haladta meg a korábbi, 2021 augusztusában mért 789 milliós csúcsot - írja a The Economist.

Az okostelefonok eladásai csökkentek. Egy évtizedes növekedés után az eladások 2021-ben 161 millió darabon érték el a csúcsot az IDC piackutató cég szerint, amely úgy számol, hogy tavaly ez a szám 148 millióra csökkent. Eközben az okostelefonok átlagára megugrott, a világjárvány előtti 163 dollárról (60 000 forint) 2022-re 220 dollárra (80 000 forint).

Az árak részben globális tényezők, köztük az ellátási lánc szűk keresztmetszetei, a kínai zárlatok és az alkatrészárak emelkedése miatt emelkednek. Navkendar Singh, az IDC munkatársa szerint azonban ez azért is van, mert a gyártóknak már nem éri meg a túl olcsó telefonok eladása. A 100 dollárnál olcsóbb okostelefonok piaci részesedése a 2019-es 30 százalékról tavaly 12 százalékra esett vissza. A világjárvány előtt havonta mintegy 5 millió ember cserélt butatelefonról okostelefonra. Ez tavaly körülbelül 3 millióra csökkent. A mobil-előfizetések is drágulnak: a 2022 júniusáig tartó évben az árak 28 százalékkal emelkedtek. Az idén várhatóan ismét csökkenni fog az átállók száma.

Súlyos következményei lesznek a digitális megtorpanásnak

Az internethasználat növekedésének megtorpanása mélyreható következményekkel jár majd szegény családok millióira nézve. A kormány egyre inkább az online megoldások felé fordul, többek között a Covid-19 oltások regisztrációjánál is. A legtöbb 45 év alatti, okostelefonnal nem rendelkező felnőttnek először azt mondták, hogy a kormányhivatalba kell mennie a regisztrációhoz, ami nagy felháborodást szült.

Egy új program célja, hogy minden indiai számára problémamentes módszert biztosítson az egészségügyi adatok digitális elérésére és megosztására. A kormány lelkesen támogatja a digitális fizetéseket az egységes fizetési interfészen keresztül, amely egy készpénzmentes rendszer, és amely széles körben népszerűvé vált. A biometrikus alapú nemzeti személyazonossági rendszer már szinte minden indiai lakosra kiterjed, és szinte kötelező az állammal való kapcsolattartás során.

2021-ben a távközlési kereskedelmi szervezet, a GSMA becslése szerint a felnőtt indiai férfiak felének volt okostelefonja, az indiai nőknek csak a negyede rendelkezett ilyennel. Egy másik szakadék a vidéki és a városi India között húzódik. A városokban 103 százalékos az internetpenetráció (a többszörös kapcsolattal rendelkező egyének miatt), míg vidéken csupán 38 százalék. A diplomások háromnegyedének van valamilyen mobiltelefonja, míg az általános iskolai végzettségűek háromnegyedének nincsen.

Ezek az egyenlőtlenségek azzal a kockázattal járnak, hogy az indiai kormányzás digitalizáción keresztül történő javítására tett ígéretes erőfeszítések meghiúsulnak.

Annak értékelését, hogy mitől lesz jobb, az átlagos indiaiak szemszögéből kell elvégezni. És az átlagos indiai, különösen a vidéki területeken, nem fér hozzá az internethez

 - mondja Apar Gupta, az Internet Freedom Foundation digitális jogokkal foglalkozó szervezetének munkatársa.