A demokraták nem tudtak maguk mellé állítani 17 republikánus képviselőt ahhoz, hogy Donald Trump volt amerikai elnököt elítéljék azért, mert január 6-i felbujtó hangú beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét.

Az elítéléshez kétharmados többségre lett volna szükség a szenátusban, ahol egyébként a demokrata és republikánus képviselők aránya 50:50, de miután csak 7 republikánus szenátor állt a demokraták oldalára, így az impeachment utolsó napján 57:43 arányban ítélték bűnösnek az a volt elnököt - írja a CNN.

Ez azt is jelenti, hogy Trump a következő, 2024-es elnökválasztáson ismét elindulhat, ha akar.  Trump azonban nem került ki sértetlenül az eljárásból, jegyzi meg a BBC. A Capitoliumot feldúlók ugyanis az erről készült videók alapján a Trump jelmondatával - "Make America Great Again" - ellátott zászlókat és sapkákat lengettek, azaz ez már örökre Trumphoz kötődik, mint brand, amit a független és mérsékelt szavazók vélhetően nem felejtenek majd el.

Trump az Egyesült Államok történetének egyetlen elnöke, aki ellen másodszor is alkotmányos vádemelést kezdeményezett a képviselőház.