Hatóságok Louisiana államban közölték, hogy több mint 100 olajjal átitatott madarat mentettek ki eddig, miután az Ida hurrikán több olajfinomítót megrongált, és nyersolaj ömlött a természetes vizekbe az Egysült Államok egyik legnagyobb kitermelési területén– jelentette az AP.

Jon Wiebe, az állami helyreállítási programot irányító biológus elmondta, hogy 10 madarat fogtak be és szállítottak egy rehabilitációs központba. Öt további elhullott madarakat találtak, és gyűjtöttek be bizonyítékként.

Wiebe azt mondta, hogy folynak a további madarak befogására és megmentésére irányuló erőfeszítések. Több helyi fajt veszélyeztet az olajömlés.

A Környezetvédelmi Ügynökség által csütörtökön kiadott összefoglaló szerint Ida után 43 bejelentés érkezett jelentős belvízi olajfoltokról és vegyszerömlésről. Az ügynökség 10 kérelmet küldött a létesítmények üzemeltetőinek, hogy információt kérjenek annak megállapítására, hogy a szövetségi környezetvédelmi törvényeket megsértették-e a vihar során. Ez szankciókat és bírságokat vonhat maga után.

Mint arról a hírügynökség korábban beszámolt, műholdképek igazolják, hogy jelentős, a mentési munkálatok nehézsége miatt egyelőre pontosan nem ismert mennyiségű olaj került a vízbe. Felmerült, hogy a helyi finomítók üzemeltetői törvényt sértettek, amiért erről nem értesítették időben a hatóságokat, továbbá egyes finomítók műszaki állapotával kapcsolatban is aggályok merültek fel a katasztrófát követően.