A rotterdami rendőrség közölte, hogy a város központjában, a Coolsingel egyik főutcáján tartott tüntetés "zavargásokba torkollott". Elmondásuk szerint számos tüzet gyújtottak, tűzijátékot engedtek el, és a rendőrök kénytelenek voltak figyelmeztető lövéseket leadni a tömeg feloszlatására – írja a CNN.

"Figyelmeztető lövéseket adtunk le, és voltak közvetlen lövések is, mert a helyzet életveszélyes volt" - mondta Patricia Wessels rendőrségi szóvivő a Reutersnek.

"Tudjuk, hogy legalább két ember megsebesült, valószínűleg a figyelmeztető lövések következtében, de a pontos okokat tovább kell vizsgálnunk" - mondta.

A tüntetéseket azt követően szervezték, hogy Hollandia a múlt hétvégén három hétre újra korlátozásokat vezetett be, hogy ezzel próbálják lassítani a koronavírusos megbetegedéseket.

A tüntetők ellenezték a "koronaigazolványokat", amelyek igazolják a beoltottságot, és amelyek szükségesek számos nyilvános helyre való belépéshez. A belépőkártyát azok is megkaphatják, akik nem kaptak védőoltást, de negatív tesztet igazoltak.

De elítélte őket Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere, aki "az erőszak orgiájának" nevezte az eseményt.