Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC riporterének nyilatkozva megfogalmazta, mi lenne a béke alapfeltétele országa részéről az orosz-ukrán háború befejezése érdekében. E szerint elfogadhatónak tartana egy olyan egyezséget, amelyben az orosz csapatok visszavonulnának azok mögé a határok mögé, amelyek mögött 2022. február 23-án, azaz a háború 24-ei kezdete tartózkodtak.

Ez jelentős változás az elmúlt hetek kommunikációjához képest, amelyben a kijevi vezetés arról beszélt, hogy egy négyzetcentiméternyi olyan területről sem mondanak le, amely eredetileg Ukrajnához tartozott. További óvatos fogalmazás az államfő részéről, hogy szerinte ennek az állapotnak az elérése diplomáciai párbeszédet igényel, és az ukrán fél nem égette fel a kapcsolattartáshoz szükséges diplomáciai hidakat maga mögött.

Zelenszkij nem tért ki külön a Krímre, amelyet Oroszország 2014-ben annektált. (A félszigetnek ezt az új státuszát hosszú ideig még Moszkva hagyományos szövetségese, a fehérorosz vezetés sem ismerte el.) A BBC riportere azonban az ukrán államfő válaszából arra következtet, hogy a kijevi vezetés kész tudomásul venni, hogy a békemegállapodás érdekében el kell fogadniuk a félsziget Oroszországhoz tartozását.

Szintén homályban marad, hogy miként gondolkodnak azokról a donyecki és luhanszki területekről, amelyek 2014-ben oroszbarát szeparatisták irányítása alá kerültek, akik kikiáltották ezek önállóságát, két "népköztársaságot" létrehozva a területen. A Kreml nem sokkal a háború kezdete előtt elismerte az így létrejött két "államot", majd ezt követően az orosz hadsereg az ott élő oroszok védelmére hivatkozva, február 24-e előtt "békefenntartóként" bevonult ezekre a területekre.