Molotov-koktélt dobtak Oroszországban több toborzóirodára is biztos jelenként annak, hogy kezd elmérgesedni a konfliktus a hatóságok és az ország Ukrajna ellen indított invázióját elutasító tüntetők között - derült ki a Moscow Times tudósításából. A tiltakozások felerősödtek, miután Vlagyimir Putyin államfő elrendelte a tartalékos katonák "részleges" mozgósítását.

Az egyik akciót a Moszkvától 440 kilométerre keletre lévő Nyizsnyij Novgorodban hajtották végre. A Molotov-koktél kisebb tüzet okozott az irodának helyet adó épületben - derült ki local nn.ru internetes portál híréből. A hatóságok szerint az ott lévő fogorvosi renderő károsodott - jelentette egy Kreml-barát Telegram-blogger.

Moszkva messze van

Valamivel nagyobb tüzet okozott a helyi adminisztráció épületében az a támadás, amelyet a Moszkvától ezer kilométerre keletre lévő Toljatti városában követtek el. A város nesluhi.info internetes oldala a katasztrófavédelemtől származó információkra hivatkozva azt közölte, hogy leégett az épület bejárata.

A hírek nem szólnak arról, hogy okoztak-e bármilyen személyi sérülést a Molotov-koktélos merényletek a két városban. A támadásokat megelőzően több tucat városban tiltakoztak az emberek a mozgósítás ellen, amely a kormány szerint csak 300 ezer embert fog érinteni a 25 millió tartalékosból.

Emberi jogi kérdésekkel foglalkozó jogászok szerint az erről szóló határozat nyelvezete olyan ködös, hogy lehetővé teszi ennél sokkal több ember behívását is. A háború kitörése óta több mint egy tucat toborzóirodát ért támadás szerte az országban.