Újra megmozdulni látszik a hat hónapja induló és gyorsan állóháborúvá lassuló orosz-ukrán konfliktus, miután az ukránok nagyszabású ellentámadást jelentettek be, amibe hétfő este bele is kezdtek. A CNN szerint kedd reggelre már négy falut is visszafoglaltak délen, és a Dnyeper menti Herszon visszafoglalása a legközvetlenebb cél.

Zelenszkij még a támadás megindulásakor azt mondta: a megszállóknak tisztában kell lenni azzal, hogy Ukrajna eredeti határvonaláig fogják őket üldözni, és ha az oroszok túl akarják élni, akkor "ideje megfutamodniuk."

A ukrán erők észak-nyugat felől kezdték az offenzívát, és a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok katonasága után a helyőrségben levő orosz gyalogosok is megfutamodtak. A forrás névtelenséget kért, de azt mondta sok ellenséges katonát lőttek le vagy ejtettek fogságba és több orosz harckocsit is megsemmisítettek.

Vélhető veszteségek

Az orosz védelmi minisztérium már hétfőn este közleményben kommentálta az ellentámadást, mely szerint az már az elején megbukott és az ukránok 26 harckocsit, 23 gyalogsági harci járművet, 9 egyéb páncélost, két vadászgépet, és legalább 560 katonát vesztettek.

Az orosz vezetés ritkán ad hírt saját veszteségeiről, de a korábbi számokat figyelembe véve a mostani támadás előtt nagyjából 50 ezer fő körül mozoghatott az elesett és harcképtelenné vált orosz katonák összesített száma. Ukrán oldalon ez a saját bevallásuk szerint közölt 9 ezer halottal számolva 30 ezer főnyi veszteséget jelenthet.

A háború ködében persze pontos számokat nehéz mondani, de a brit hírszerzés jelentése szerint az lehet a mostani ütközetek kimenetelének eldöntője, hogy mennyire sikerült újraszerveznie a háború elején még félig meddig saját hatáskörben tevékenykedő, orosz és oroszbarát csapatokat.

Az Egyesült Királyság hétfői híradása szerint "speciális beavatkozásért" eredetileg felelős Szergej Sojgu védelmi miniszter, a kezdeti kudarcok nyomán egyre inkább kiszorult a döntéshozásból. Sojgu a karrierje nagy részét az építőiparban és a katasztrófavédelemben töltötte, így a britek szerint a tapasztaltabb orosz tisztek rendszeresen kritizálták személyét és teljesítményét is.

Személyes megmérettetés

Mostanra már a konkrét operációs jelentések is közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz érkeznek, aki köztudottan hírhedt KGB-s múltjáról. Jelenleg annyi biztosnak tűnik, hogy az oroszok jelentős erőket csoportosítottak át az ország keleti, donbaszi régiójában állomásozó csapatokból Herszon környékére, tehát ők is számíthattak az ukrán offenzívára.

Ukrajna tüzérsége egy ideje lövi a Dnyeper folyón átvezető stratégia fontosságú hidakat Herszon körül, és úgy néz ki jelenleg is az oroszok ellátási vonalainak elvágása a cél, akiknek mostanra többnyire kompokra és ideiglenes összetákolt pontonhidakra támaszkodnak.

A britek szerint ha az ukrán erőknek sikerül fenntartani egy tartósabb támadó hadműveletet, akkor ennek a még nem tesztelt struktúrának a kohéziója valószínűleg kulcsfontosságú tényező lesz az orosz védelem fenntarthatóságában délen.