Lengyelország nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, ezért Moszkva leállította a gázszállítást. Varsó nagymértékben függött az orosz gáztól. A Lengyelországban felhasznált földgáz körülbelül 50 százaléka érkezett Oroszországból.

Még érvényben volt a Jamal-szerződésünk, amit fizetnünk kellett, ezért importáltunk olyan sok gázt. De most a csapok elzárása miatt lehetőségünk van más források után nézni – mondta Wojciech Jakobik, energetikai és biztonsági szakértő.

Rekodszinten vannak a tartalékaink, elindult a diverzifikációs folyamat, tehát teljes mértékben felkészültünk az orosz gázról való leválásra. Természetesen a piac reagált, és néhány napra felmentek az árak, de mi ehhez már hozzászoktunk. A tőzsdén a befektetők mindig megijednek egy picit, amikor Oroszország a gázpiaccal játszadozik - idézte a lengyel szakember szavait az Euronews.

Lengyelország most a Baltic Pipe projektre fókuszál. Ez egy építés alatt álló földgázvezeték az Északi-tenger norvég szektora és Lengyelország között, mely az eredeti tervek szerint 2022 októberére készült volna el, és 2023 januárjától teljes, 10 milliárd köbméteres kapacitással földgázt szállít majd az Északi-tengerből Dánián keresztül Lengyelországba.

A Baltic Pipe 2022 végére teljesen működőképes, és 10 milliárd köbmétert szállít majd. A jelenlegi fogyasztásunk évi 20 milliárd köbméter, így a balti csővezetéken kívül megmarad a saját termelésünk, ami körülbelül 4 milliárd köbméter, és a swinoujscie-i terminálunk kapacitása, ami 6 milliárd köbméter, ennek így elegendőnek kell lennie - tette hozzá Adam Guibourgé-Czetwertyński, a Klímavédelmi Minisztérium államtitkára.

Ám nem ez az egyetlen probléma Lengyelországban. A háborús szankciók miatt egyes Lengyelországban működő gázszolgáltatónak be kell szüntetnie a tevékenységét. Így több lengyel városnak is le kell cserélnie a korábbi orosz szolgáltatót hazaira.