Miközben máris számos kínai napelempanel-gyár nekilátott a termelés folytatásának és újbóli felfuttatásának, s így a fotovoltaikus rendszerelemek utánpótlásával kapcsolatos aggodalmak hamarosan enyhülhetnek, a termelés ideiglenes leállítása is, a világon végigsöprő korlátozási hullámok is káros hatással lesznek a globális napenergia-piacra. A Bloomberg legalábbis úgy látja, hogy egyes projektek végrehajtását valószínűleg el kell halasztani a következő évre-évekre.

A BloombergNEF (BNEF) jelentése szerint a kínai újratermelés enyhítheti a kulcsfontosságú alkatrészek és berendezések szállítására nehezedő nyomást, de rövid távon biztosan lesz hiány. A kialakult helyzet a szakértők szerint megmutatta, hogy a megújuló energia termelési értékláncot regionálisan diverzifikálni kell, és további termelési kapacitásokra van szükség Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is.

"Jelenleg azonban inkább a kereslet miatt aggódunk" - írta a BNEF. A kínai kormány néhány, idénre befejezni tervezett nagy fotovoltaikus projektet már átdátumozott 2021-re, így a korábbi 121-152 GW éves globális fotovoltaikus kapacitásnövelést is érdemes "megfaragni". A BNEF egyik modellszámításai szerint 108-143 GW közötti érték lehet 2020-ban a reális bővülés, ugyanakkor a kínai keresleti előrejelzés már 35-45 GW visszaeséssel számol.