A Minneapolisi és a St. Louis-i jegybank igazgatótanácsa július közepén megszavazta a kereskedelmi bankoknak a sürgősségi hitelekért felszámított kamatláb teljes százalékpontos (vagyis 100 pontos) emelését - derült ki a Fed júliusi ülésének jegyzőkönyveiből. De érdekesség, hogy a Kansas City Fed igazgatótanácsának igazgatói fél százalékpontos kamatemelés mellett szavaztak.

Mindhárom bank ajánlását felülbírálták, amikor a Fed döntéshozói július 26-27-i kamatdöntő ülésükön az irányadó kamatláb 75 bázispontos emelése mellett döntöttek. A Fed kilenc másik regionális bank igazgatósága már korábban támogatta a diszkontráta 75 bázispontos emelését.

A Fed bankjai közötti nézetkülönbség a diszkontráta - amely különbözik a Fed irányadó kamatlábától, de a Fed nyíltpiaci bizottsága által meghatározott kamatlábbal párhuzamosan mozog - megfelelő meghatározását illetően egyre nagyobb nézeteltérésre utal azzal kapcsolatban, hogy az amerikai jegybank kamatlábának végül is milyen magasan kellene lennie.

Pénteken ismét összeül a Federal Reserve. Jerome Powell szövetségi jegybankelnöknek lehetősége lesz arra - ha élni akar vele -, hogy átállítsa a pénzügyi piacok várakozásait, amikor a központi bankárok ezen a héten összegyűlnek az éves Jackson Hole-i elvonulásukon.

Powell péntek délelőtt 10 órakor washingtoni idő szerint beszél a gazdasági kilátásokról, és várhatóan újra kijelenti a Fed elhatározását, hogy továbbra is emeli a kamatlábakat az infláció kordában tartása érdekében, bár valószínűleg nem fogja jelezni, hogy a jövő hónapban tartandó ülésen milyen nagy lépéseket tesznek a tisztviselők. A Bloomberg korábban arról írt, hogy az is elképzelhető egyes elemzők szerint, hogy a tőzsdék lendületben tartása végett – valamint amiért a nyersanyaghiányok globálisan oldódni látszanak – nem emel majd a kamatokon.

A dollár közben jelentősen erősödött az elmúlt napokban. Már értékesebb, mint az euró. A forint történelmi mélypontra süllyedt a zöldhasúval szemben kedden.