A francia Alpokban található Chamonix falu megnyitotta normális körülmények között csak nyáron működő állatkertjét, hogy a náluk vendégeskedő gyerekek, akik síelni jöttek, ám hó híján csak unatkoznak, állatsimogatással üthessék el az időt. A svájci Laaxban a sílift-üzemeltetők megemelték áraikat, hogy rászorítsák a síelőket a magasabban lévő pályák használatára.

A francai-olasz határ közelében lévő Maribelben helikopterekkel szállították a havat a lesiklóhelyekre, a közelben lévő Saint Martin de Belleville település polgármestere arra kérte a helyieket, hogy kerüljék el a sípályákat, amelyeket túl gyorsan elkoptatott a megszokott használat. Ilyen módszerekkel igyekeznek megmenteni eddig tragikusan alakuló szezonjukat az Alpok síparadicsomai - tudósít a Bloomberg.

Sehol egy kis hó

Emberemlékezet óta az idei a legrosszabb december. Az időjósok szerint az adatgyűjtés kezdete óta ez lesz a legmelegebb év vége a világon és 2014 után a második legmelegebb Európában. Ráadásul Daniel Goetz, a francia meteorológia szolgálat munkatársa további latyakos teleket jósol. A globális felmelegedés miatt zsugorodik Európa téli hótakarója - fejtegette a szakember.

Az Alpok északi részén 2000 méteres magasság alatt lényegében nincs hó, délebre egészen 3000 méterig nem találni működő sípályát. A jómódú európai középosztály, amelynek életmódjához hozzátartozik ez a téli szórakozás, súlyos csalódással szembesült az elmúlt hetekben.

Sár, kövek, tömeg

A Bloomberg idézi a londoni Craig Jones bankár beszámolóját. Jones, aki a síelés szerelmese, alig várja a karácsonyi szünetet, amikor hódolhat szenvedélyének. Hónapokkal ezelőtt lefoglaltak egy faházat a franciaországi Morzine-ban, ahol feleségével meg akarták tanítani lányaikat síelni.

Hát, nem az idei lesz álmaik vakációja. A lejtőkön hó helyett némi latyak, kövek és sár fogadta a családot. Elautóztak a 40 kilométerre lévő Avoriaz-ba, amely valamivel magasabban fekszik, de ott lépni sem tudtak a tömegtől, mert mások is így próbáltak sípályát keresni. Végül a gyerekeket uszodába vitték és hagyták, hogy játszanak az okos telefonjaikon.

Törés, zúzódás, bénulás

Egyes helyeken egyszerűen szóba sem jöhet a műhó alkalmazása, mivel csak a völgyekben elég fagyos a levegő ahhoz, hogy a víz megmaradjon ebben a szilárd halmazállapotában - mondta Christoph Marty svájci klimatológus. Egyesek a lejtőn száguldás okozta izgalmat siklórepüléssel próbálják pótolni: a siklást oktató szakemberek régen nem voltak olyan elfoglaltak, mint most.

Ahol mégis van műhó, ott súlyosabbak a balesetek, mint a normál években. A keskeny sípályákat ugyanis sziklák és fák szegélyezik, így aki elesik, az nem a puha hóban landol, hanem rossz esetben kicsúszik a pályáról neki ezeknek a kemény akadályoknak. Az ausztriai Innsbrucki Egyetemi Kórházba naponta 100 sí- és snowboard-baleset sérültjét szállítják be - ehhez az intézményhez tartoznak a Tirol térségében történő legsúlyosabb esetek.

Az orvosok arról számolnak be, hogy korábban több sérültjük volt, ám mostanában a műhavas pályák miatt gyakoribbak a súlyos törések, a zúzódások, sőt a bénulással végződő balesetek is.

Ez még nem a vég

A szakértők szerint a téli síelés annyira részévé vált a tehetősebb európaiak életének, hogy néhány gyenge szezon nem fogja teljesen tönkretenni a téli üdülőhelyeket. Franciaországban négy-öt hét szabadságot vesznek ki az emberek, ebből legalább kettő eshet télre. Emellett februárban direkt a síelés kedvéért tartanak iskolai szünetet. A müncheni iskolások síórákat vesznek és nem is osztrák az, aki nem ugrik ki a hegyekbe, amíg tart a szezon.

Nem jön az igazi tél

Segíti az idegenforgalmi ipart, hogy a turisták négy-kilenc hónappal korábban foglalják le szállásukat a karácsonyi szünet idejére. A francia La Plagne síparadicsom ennek köszönheti, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére 97 százalékos kapacitással működik. Máshol azonban nem ilyen jó a helyzet.

Az osztrák kereskedelmi kamara adatai szerint Ausztriában csak 80-90 százalékos az üdülőhelyek kihasználtsága, és mivel az időjósok az új év első heteire sem ígérnek hót, senki sem érdeklődik az üres helyek iránt. A telefonok és az emailfiókok hallgatnak.