A keleti uniós országok segítséget kérnek az uniótól az ukrán gabona dominanciája miatt.

Lengyelország és hat másik kelet-európai ország a mezőgazdasági miniszterek hétfői ülésén sürgette, hogy az unió fizessen kártérítést a mezőgazdasági termelőknek. Azt is kérték, hogy zárják le a tranzitútvonalakat, hogy az ukrán gabona és más termékek szállításai ne okozzanak Európában fennakadásokat – írja a Bloomberg.

Az EU tavaly ideiglenesen felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett vámokat és kvótákat, hogy segítse az orosz invázió és az ország kikötőinek blokádja miatt elakadt gabonaexportokat.

Tájékoztattam a minisztereket azokról a problémákról, amelyekkel a szomszédos országok mezőgazdasági termelői szembesülnek az ukrán gabona behozatala miatt, amelyet Nyugat-Európába és Afrikába kellett volna szállítani

– mondta Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter Brüsszelben.

A lengyel miniszter hozzátette: az ukrán gabona egy része a szomszédos országokban marad, ami a helyi gazdáknak okoz gondot, akik nem tudják eladni saját gabonájukat.

Az Ukrajnából Lengyelországba irányuló kukoricaimport tavaly január és november között 1,6 millió tonnára emelkedett, ami több mint 25 ezer százalékos növekedést jelent a 2021-es év hasonló időszakához képest – derül ki abból a dokumentumból, amelyet az országok a brüsszeli miniszteri találkozón megosztottak a többi állammal.

Magyarországra ennyivel nőtt az ukrán gabonabehozatal

A Magyarországra irányuló behozatal 5 ezer tonnáról több mint 900 ezer tonnára ugrott, míg a Bulgáriába irányuló behozatal 361 tonnáról 16 742 tonnára nőtt.

A termékek behozatala egyetlen országból a nemzeti betakarítások idején minden érintett tagállamban piaci zavarokat okozott. Az importált gabona egy része a hazai takarmányfeldolgozókhoz kerül, ami a hazai gabona iránti kereslet csökkenését eredményezi.

Készek vagyunk tovább segíteni Ukrajnának, nem visszakozunk, de az egész EU-t be akarjuk vonni a probléma kezelésébe

– mondta Henryk Kowalczyk.