Négyéves – 2027-ig érvényes – pénzügyi támogatási tervet dolgoz ki az Európai Bizottság (EB) Ukrajna számára – tudta meg a Financial Times uniós diplomatáktól és hivatalnokoktól.

A lap szerint ezzel az EU azokra a kritikákra reagál, amelyek szerint az uniós támogatás rendszertelenül, kiszámíthatatlan időben érkezik a háború sújtotta országba, újabb nehézségek elé állítva Kijevet.

A javaslattal az EU a kiszámíthatóbb támogatási rendszer mellett az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is hasonló, hosszú távú elköteleződésre is szeretné inspirálni. A Kiel Institute becslései szerint az Egyesült Államoktól 26 milliárd dollárnyi (több mint 9 ezermilliárd forintnyi) támogatást ígért Ukrajnának, az Egyesült Királyság pedig 2,5 milliárd fontnyit (ezermilliárd forintnyit). Ezekhez jött még hozzá a fegyverek és egyéb katonai eszközök formájában nyújtott segítség.

Ukrajna számára erre az évre jelen állás szerint 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást irányoz elő az EU, ezt egészíthetné ki az új, négyéves csomag, amelyet általános költségvetési célokra használhatna fel Kijev. Emellett az is felmerült, hogy az újjáépítési költségeket is beemelik az engedélyezett kiadások közé.

Az EB még dolgozik a javaslaton, de várhatóan még júniusban előhozakodnak vele, ezt követően pedig a tagállamok egyhangú jóváhagyására lesz szükség az elfogadásához. Az, hogy ennek keretében pontosan milyen összeget utalnának majd Ukrajnának, egyelőre nem lehet tudni.

Ukrajnának szüksége van a segítségre, ahogy több biztosítékra is. Nagy harcot kell majd vívni a tagállamokkal, de még mindig sokan akarnak segíteni Ukrajnának

– nyilatkozta egy uniós tisztségviselő.

A Financial Times kifejezetten Magyarországot emelte ki a terv potenciális kerékkötőjeként. A lap hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök közismert taktikája az ukrajnai finanszírozás akadályozása, hogy ennek révén elérje, a befagyasztott uniós források újabb részeihez férjen hozzá az ország.