Szerbia továbbra is arra kényszerül, hogy naponta több millió dollárért importáljon gázt, hiszen a törzsudvarnoki (Banatski dvor) földalatti gáztározó teljesen kiürült – vette át a Danas hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó.  Velimir Gavrilovic energetikai szakértő hosszasan magyarázta a belgrádi lapnak a helyzetet. Szerbia az orosz Gazpromtól, illetve energiatőzsdén vásárolja a gázt.

„További mennyiségű import gázra a Banatski dvor készleteinek túlzott kimerülése miatt volt szükség. Habár a fűtési szezon előtt a tároló teljesen tele volt, a Nikola Tesla hőerőmű javítási munkálatai és a megnövekedett fogyasztás miatt több gázt kellett használni, ráadásul az újvidéki Pannon Hőerőművet is ezzel a gázzal fűtötték a villamosenergia-termelés biztosításához, így a gáztartalék kiürült, és most importálni kell a földgázt.” A szakértő szerint Szerbiának jobban megéri közvetlenül Oroszországból vásárolnia a gázt.

„A börzén nagyon drága a gáz, így megéri közvetlenül az oroszoktól vásárolni. Nem tudni, hogy a most szükséges többletet milyen áron adja az orosz fél, de minden bizonnyal többet kér érte, mint amennyiről a következő hat hónapban a szokásos gázellátást illetően megegyeztek a Srbijagas vállalattal.”

Aleksandar Vucic szerb elnök nemrég azt mondta, hogy Szerbiának napi szinten körülbelül 10 millió köbméter gázra van szüksége, ebből hatmilliót az orosz fél biztosít, amelyért Szerbia ezer köbméterenként 270 dollárt fizet a Gazpromnak. További négymillió köbméterről várja a megállapodást Moszkvával, amelynek az ára minden bizonnyal magasabb lesz.

Az elnök azt nem árulta el, hogy Szerbia jelenleg mennyit fizet a hiányzó gázmennyiségért, és azt sem, hogy mióta importálja azt. Erről Bányászati és Energiaügyi Minisztérium, és a Srbijagas sem nyilatkozik. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint október végén 219 millió köbméter gázt tároltak az udvarnoki földalatti tárolóban.