Az Európai Bizottság lapinformációk szerint importvám beszedését fontolgatja annak érdekében, hogy Magyarországra ne szállíthassanak Oroszországból olajat. A Spiegel szerint a brüsszeli testület azután szánta el magát erre a lépésre, hogy a legutóbbi uniós csúcson Orbán Viktor magyar kormányfő kiharcolta, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételek mellett folytathatják gazdálkodásukat. A terv az, hogy az importvámmal olyan drágává tegyék az orosz olajat, hogy egyszerűen ne érje meg senkinek vásárolni.

Egy ilyen intézkedés mögött kétféle motiváció lehet. Egyrészt az EU ezzel megpróbálja rávenni a vásárlókat, hogy alternatív beszerzési forrásokat keressenek. Ez nem egy észszerű, mivel ezek az országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország) éppen azért kaptak felmentést az olajembargó alól, mert nem képesek helyettesíteni az orosz olajszállítmányokat rövidtávon. Egy ilyen vám pusztán annyit eredményezne, hogy drágábban szerezhetnék be az orosz olajat a jelenlegi állapotnál, így emelkednének a hazai üzemanyagárak – fogalmazott Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a rádióban.

Másrészt ezzel az Európai Bizottság új bevételi forrást kereshet – ilyen szempontból a nehéz helyettesíthetőség kifejezetten kedvező, mert így a vámból származó bevételek maximalizálhatók, viszont ez felveti annak a kérdését, hogy mire szeretne az Európai Bizottság új forrást szerezni.

Politikai szempontból pedig azért kényes az importvám, mert annak bevezetéséről az Európai Tanácsban minősített többséggel is lehet dönteni, így nem lenne lehetőségük az érintett országoknak megvétózni az intézkedést.