Észak-Korea visszautasított közel hárommillió kínai Sinovac Biotech gyártmányú koronavírus-oltást, amelyet a szegény országok oltásellátását biztosító ENSZ-program, a COVAX kínált fel az országnak - vette át a Voice of America hírét a Business Insider. A phenjani vezetés úgy véli, hogy vannak olyan országok, amelyek rászorulnak erre a segítségre, míg Észak-Korea nem.

A COVAX programot az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, a UNICEF koordinálja, így ez a szervezet kapott kosarat a titokzatos rezsimtől, pontosabban annak közegészségügyi minisztériumától. Összesen 2,97 millió dózisról mondtak le, hozzátéve, hogy folytatják az együttműködést a COVAX keretében, aminek eredményeként a következő hónapokban érkezhet vakcina az országba.

Néhány hónappal ezelőtt kétmillió AstraZeneca oltást utasított vissza Phenjan arra hivatkozva, hogy súlyos mellékhatásai lehetnek, figyelmen kívül hagyva, hogy azok csak rendkívül ritkán fordulnak elő. A dél-koreai Nemzetbiztonsági Stratégiai Intézet szakértői szerint az észak-koreai vezetés nem bízik a kínai oltásokban, mert úgy véli, hogy azok nem kellően hatékonyak. Ezzel szemben az orosz Szputnyikot elfogadnák, már amennyiben adományként, ingyen érkezne hozzájuk Oroszországból.