Az orosz nukleáris erőművek összesen 208,7 milliárd kilowattóra elektromos energiát állítottak elő 2019-ben, amivel megdöntötték 2018-as rekordjukat - adta hírül az orosz állami nukleáris monopólium, a Roszatom leányvállalata, a Roszenergoatom a bne Intellinews régiós hírportál tudósítása szerint. Az erőműveket üzemeltető cég beszámolója szerint a különbség 4,5 milliárd kilowattóra, ami 2,2 százalékos többletnek felel meg.

A leghatékonyabb erőmű a Rosztovszkaja NPP volt, 33,8 milliárd kilowattóra teljesítménnyel, ezt a Kalinyinszkaja NPP követte 31 milliárddal, a harmadik a Balakovszkaja NPP lett 30 milliárd kilowattórával. Oroszországban jelenleg az ország elektromosáram-szükségletének 19 százalékát állítják elő nukleáris erőművekben, miközben az Európai Unióban nagyjából 25 százalék ez az arány. (Az is igaz, hogy ezek az adatok még 2017-ből valók, azóta viszont több uniós tagországban is (így Belgiumban és Németországban) állítottak le nukleáris reaktorokat, miközben a másik oldalon, a szél és napenergiatermelők aránya és mennyisége folyamatosan növekszik.)

A Roszenergoatom tíz nukleáris erőművet ellenőriz, amelyekben összesen 36 atomreaktor termelni az áramot. A létesítmények összesített áramtermelési kapacitása 30,25 gigawatt (a paksi atomerőmű kapacitása két gigawatt).