A Lengyelországot vezető kormánykoalíció domináns politikai ereje, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski úgy látja, hogy a Mateusz Morawiecki miniszterelnök által felállított gazdasági programnak köszönhetően pártja ismét a közvélemény-kutatások élére kerülhet - írta az onet.pl. Ha ez sikerülne, előrehozott választások lehetnek az országban, mert Kaczynskinek elege van a két koalíciós törpe párt vezetőjével, Jaroslaw Gowinnal és Zbigniew Ziobróval folytatott vitákból.

Hogy neki éppen miből van elege, az azért fontos, mert nyílt titok, hogy valójában az ő akarata érvényesült a dominás kormánypártban, s ezzel az országban. A PiS elnöke egy beszélgetés során elmondta, hogy a legjobban az Új rend címmel futó gazdasági program támogatásnak hiányát fájlalja a koalíciós partnerektől, mert ez a járvány utáni újjáépítés lengyelországi programja.

Bár a koalíciós partnerek vezetői a napokban megállapodtak arról, hogy folytatják a kormányzást a ciklus végéig 2023-ig, ám Kaczynski úgy érzékeli, hogy a kisebb pártok a saját pecsenyéjüket sütögetve betartanak a PiS-nek, akár össze is fognak ellene.

Másrészt viszont egyáltalán nem biztos, hogy az új gazdasági stratégia a járvány javulásával egybekötve hozza a kormány megítélésének javulását, amit a pártelnök remél. Mostanra még Morawiecki egyébként jó megítélése is romlott a járvány kezelésének botladozásai miatt. Elemzők szerint Kaczynski támogatásával mentőövet dobott Morawieckinek, de most utoljára