Idén 130 éve annak, hogy az első cseh síelőt megpillanthatták az Óriás-hegység madarai - derül ki a Radio Praha szívhez szóló megemlékezéséből. A történet valójában öt évvel korábban kezdődött, 1887-ben, amikor a síelés egyik úttörője, Josef Rössler-Ořovský ment egy kört síléceken a prágai Vencel téren. Ezzel együtt a nemzeti síelés bölcsőjét az Óriás-hegységben lévő Jilemnice település érdemelte ki.

Ez volt az a hely, ahol 1892-ben Count Harrach helyi úriember erdészeinek szánt, külföldről vásárolt síléceken először próbálkozott meg a síeléssel. Úgy vélték, a szorgos erdőkerülők ezzel a közlekedési móddal gyorsabban tudnak haladni a kemény hidegben a havas utakon. Szemben a közhiedelemmel a két pár léc nem Norvégiából, hanem Ausztriából érkezett - árulta el Jan Luštinec, a helyi múzeum igazgatója.

Count ugyan Oszlóban látott először egy kiállításon síléceket, ám Ausztriából szerezte be azokat. Az egyik párat a ma is létező Thonet vállalat gyártotta, a másikat a Gansterer, amelynek a székhelye a közép-ausztriai Teenebergben volt. Miután megérkeztek a helyi iparosok szemügyre vették a portékát, és annak rendje és módja szerint lekoppintották. Az eredeti lécek 11 guldenbe kerültek, ami nagy pénz volt akkor, míg a cseh változatokért feleennyit kellett fizetni.

Ezt követően először az erdőben dolgozók, favágók, vadőrök vették birtokba a léceket, ám hamar kipróbálták mások is, és nem sokat kellett várni arra, hogy a síelés kedvelt közlekedési mód legyen a környéken. Kipróbáltak óriási, háromméteres léceket is, de gyorsan rájöttek, hogy a zegzugos hegyi terepen, ezek nem jól használhatók. A síelés manapság a csehek egyik kedvelt nemzeti sportja.