Az American Journal of Public Health folyóiratban megjelent kutatás szerint 2019-ben 16 millió válaszadó nyilatkozott úgy, hogy az előző hónapban előfordult, hogy magával vitte fegyverét, szemben az előző, 2015-ös hasonló kutatásban szereplő 9 millióval. A felmérésben résztvevők közül 6 millióan azt mondták, hogy napi rendszerességgel maguknál tartják kézifegyverüket, ami kétszerese a 4 évvel korábbi számnak.

Az elemzés rámutat, hogy míg 1994-ben a válaszadók 46 százaléka említette a védelmet legfőbb indokként, addig 2015-ben már 64 százalék, 2019-ben 73, 2021-ben pedig 83 százalék volt azok aránya, akik saját védelmük érdekében tartották fontosnak, hogy fegyverrel rendelkezzenek. Az MTI közölte az amerikai lap felmérésének összefoglalóját, amely rámutat, hogy 1990-ben még egyetlen olyan állam volt az Egyesült Államokban, ahol nem volt szükség engedélyre a fegyverviseléshez, addig 2021-re ez 21 tagállamra bővült.

A kutatás megállapítja: azokban az államokban, ahol a hatóságok komolyabb mérlegelés után adnak ki engedélyt lőfegyverre, kisebb a fegyvert viselők aránya. A felmérés szerint az engedéllyel nem rendelkezők közül is mintegy 10 százalék azok aránya, akik rendszeresen maguknál tartják fegyverüket, azon államokban is, ahol a fegyverviselés engedélyköteles.

A fegyvertartás szigorításáról szóló törvényt júniusban fogadták el az Egyesült Államokban.