A Fed meg sem említette tegnapi közleményében a feltörekvő piacokon kialakult tőkekivonást, mintha nem is ez borzolná a befektetők kedélyeit napok óta. A tegnapi kamatdöntő ülést megelőzően - amelyen nem nyúltak a hitelköltségekhez, viszonyt újabb 10 milliárd dollárral, havi 65 milliárdra mérsékelték az amerikai jegybank kötvényvásárlásait - az elemzők egy része arra számított, hogy szó lesz a felfordulásról.

A Fed döntéshozóit azonban az sem befolyásolta, hogy a szakértők egybehangzó véleménye szerint főként az áll a tőkekivonás mögött, hogy a monetáris enyhítés visszavonásával csökken a pénzbőség, ami kockázataik mérséklésére ösztönzi a befektetőket. Ugyanakkor a látszat ellenére a bank döntéshozói figyelemmel kísérik a világ devizapiacain zajló eseményeket - mondták elemzők a CNBC-nek.

Pápá

Ami a hazai gazdasági helyzetet illeti, a Fed közleménye - amely ecseteli az amerikai gazdaság javuló teljesítményét - egy jó nagy fájdalomcsillapító. Ami a feltörekvő piacokat illeti, nekik csupán annyit üzent az amerikai jegybank, hogy hasta la vista, baby - véli Steven Endglander, a Citibank devizastratégája. Ezt tükrözték az ázsiai devizák, amelyek határozottan gyengültek a dollárral szemben a Fed tegnapi döntését követően.

A bank döntéshozói úgy látják, hogy a feltörekvő országok bajai egyelőre nem gyakorolnak érezhető hatást az amerikai gazdaságra - mondja Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője. Az érintett országok persze ott vannak a Fed radarképernyőjén, de egyelőre nem mutatkoznak igazán veszélyesnek. Ezzel az értékeléssel számos további szakértő is egyetért.

Zandi úgy véli, hogy a Fed az amerikai munkanélküliség alakulását tartja szemmel a leginkább. Ha úgy tapasztalná, hogy tartósan lassul a foglalkoztatás bővülése, akkor bizonyosan megszakítaná a monetáris enyhítés visszavonását. A feltörekvő országok közül azonban igazából csak Kína késztetheti hasonló lépésre az amerikai jegybankot. Ha a jelenleg várt 7-7,5 százalékos GDP-növekedéstől messze elmaradna a tényleges bővülés, azt már az USA gazdasága is megérezné.