A német ZEW gazdaságkutató intézet szerdán publikált adatai szerint a novemberi svájci ZEW-CS üzletihangulat-index 2010 májusa óta legmagasabb szintre, 31,6 pontra ugrott az októberi 24,9 pontról a felerősödött várakozás miatt, hogy az euróövezet gazdasága a nehezén már túl van. Egy éve novemberben mínusz 27,9 ponton állt az index.

A novemberi érték arra utal, hogy a felmérésben részt vevők közül egyre többen számítanak a kilátások javulására.

Az aktuális üzleti környezet megítélését jelző novemberi mutató 31,7 pontra gyengült az októberi 43,7 pontról, az index tavaly novemberben nulla ponton állt.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) és a Credit Suisse (CS) együttműködésében havi rendszerességgel végzett felmérés eredménye alapján képzett üzletihangulat-index a megkérdezett gazdasági szakértők hat hónapra előretekintő üzleti várakozásait számszerűsíti.

A svájci kormány az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését egy hónapja 1,4 százalékról 1,8 százalékra, a jövő évit 2,1 százalékról 2,3 százalékra javította. A svájci jegybank az idei évre 1,5-2 százalék gazdaságnövekedéssel számol.