Csehországhoz sokféle találmányt kötnek, egyebek mellett a Semtex robbanóanyagot, ám kevesen tudják, hogy a klasszikus necchálós szatyor is cseh találmány. Ez a termék sokak szemében a szocialista idők szimbóluma, mert a rendszerváltás után megjelentek a műanyag szatyrok, ám azóta nagyot fordult a világ - derül ki a Radio Praha cikkéből.

Az utóbbiak súlyos környezetszennyezésük kiszorulnak a piacról, amiben egy cseh vállalkozó, Karolína Pechová meglátta a lehetőséget a neccszatyor feltámasztására: Czech Net Bag néven céget alapított a termék gyártásának újraindítására. A neccszatyrot 1926-ban találta fel Vavrín Krcil, aki eredetileg hajhálókat gyártott, ám mivel divatba jött a rövid haj, megszűnt a kereslet a termékére. Ez a vállalat Kanadába, Franciaországba és Afrikába is exportált, ám szép időknek véget vetett a háború, majd az államosítás.

Karolína Pechová 2011-ben indította el a neccszatyrot feltámasztó vállalkozását. Termékei kézzel készülnek, így megváltozott munkaképességű és nyugdíjas alkalmazottakat is tud foglalkoztatni. Egy dolgozó fajtától függően 2-6 neccszatyrot tud elkészíteni egy nap alatt - a cég az elmúlt nyolc évben összesen 400 ezer darabot állított elő.

Készülnek szatyrok pamutból és mesterséges lapanyagból, mivel kevés anyagból állnak, kevésbé koszolódnak el, mint a textilszatyrok. Nagyjából tucatnyiféle necchálós zatyrot gyártanak ugyanennyi színben, a legnépszerűbb akár 28 kilogrammnyi terhet is elbír. Kisebb lyukakkal olyanoknak gyártanak neccszatyrot, akik nem akarják, hogy látszódjon, mi van benne. Termékeik Csehország mellett eljutnak Ausztráliába és Új-Zélandra is.