Az Egyesült Királyság kormánya visszautasítja, hogy az Egyesült Államok a szigetországgal szemben még az előző elnök, Donald Trump idején bevezetett acélipari büntetővám feloldását a brexitmegállapodás Észak-Írország státuszra vonatkozó részének betartásához kösse – jelentette a Financial Times. Az amerikai kormány úgy döntött, hogy a Trump-éra intézkedését csak akkor törli el, ha a londoni vezetés nem rúgja fel az Észak-Írország státuszát a brexit utáni korszakra rendező északír protokollt, amiről még 2019 végén írt megállapodást az Európai Unióval.

Ez a protokoll teszi lehetővé, hogy Észak-Írország az európai vámunió és egységes piac része maradjon, miközben Nagy-Britannia a bexittel új vámrezsimbe került. Az egyezség szerint a brit hatóságoknak az EU ügynökeként kellene ellenőrizniük a Nagy-Britanniából Észak-Írországba induló áruszállítmányokat, ám ezzel gyakorlatilag vámhatár jönne létre az Egyesült Királyságon belül az Ír-tengeren.

A brexiter londoni kormánynak ez nem elfogadható, ezért a brexitmegállapodás egyik pontjára hivatkozva, amely lehetővé teszi az egyezség megváltoztatását, ha az túl nagy zavart okozna a kereskedelemben, el akarják hagyni az északír protokollt. Ez éles vitát váltott ki az egységes piacot védő Európai Bizottsággal, mivel gyakorlatilag Észak-Írországon keresztül bármilyen szutyoknak utat nyitna Európába. Az amerikai kormány, amely az EU esetén már októberben eltörölte a Trump-éra büntetővámját, szintén igyekszik nyomást gyakorolni a britekre az említett módon.

Nem szép dolog az árukapcsolás

Penny Mordaunt a brit kormány kereskedelmi minisztere azt mondta a londoni parlamentben, hogy a kormány nem fogadja el ezt az árukapcsolást, mert a két dolognak, az acélvámnak és az északír protokoll ügyének semmi köze egymáshoz. Éppen ez az ami felveti, hogy az acélvám fenntartása valójában politikai indíttatású gazdasági szankció az USA részéről az Egyesült Királysággal szemben - tehetnénk hozzá.

Anne-Marie Trevelyan, az Egyesült Királyság kereskedelmi államtitkára az USA-ba utazik, hogy más ügyek mellett erről is tárgyaljon. Trevelyan azt mondta parlamenti képviselőknek, reméli, hogy sikerült összeütni az USA-val egy átfogó kereskedelmi megállapodást. Hozzátette azonban, hogy mindig azon a véleményen voltak, miszerint jobb egy jó megállapodás, mint egy gyors megállapodás…

Baj lesz

A brit acélgyártók arra figyelmeztetnek, hogy ha napokon belül nem sikerül eltöröltetni az amerikai acélvámot, akkor további teret veszíthetnek az USA piacán az európai kontinensen tevékenykedő versenytársaikkal szemben. Mióta Trump „kedves” gesztusa érvényben van, a brit kivitel a 2018-as 350 ezer tonnáról 2020-ra 200 ezerre esett. Bár legtöbb vevőjük hűséges maradt hozzájuk, alapvető követelmény, hogy ugyanolyan feltételekkel üzletelhessenek, mint uniós versenytársaik, akik már megszabadultak a büntetővámtól.

Amerikai demokrata törvényhozók nyíltan hangoztatják, hogy az északír protokoll felrúgásával London destabilizálná az ír brit katolikusok és protestánsok között nehezen megteremtett békét (helyi beszámolók szerint valójában tartós fegyverszünetet), amit nem szeretnének. Ezzel arra céloznak, hogy ha az ír-északír határ valóssá válna, miután Észak-Írország a protokoll hiányában a brit vámrezsimbe kerülne, akkor újrakezdődne a brit unionista és a nacionalista írek háborúja.

David Frost a brit kormány illetékes minisztere és Maros Sefcovic, az Európai Bizottság brexitügyekben illetékes biztosa hónapok óta tárgyal a megoldásról. Az utóbbi fél azt közölte, hogy bár az utóbbi hat hétben sem léptek előre, nem állnak fel a tárgyalóasztaltól. Készek napi 24 órában, heti hét napon át egyeztetni. Eközben számos EU-tagország arra készül, hogy az amerikai kormány nyomásgyakorlása ellenére London véglet elutasítja a protokollt az év végével.