Biden azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-i függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát beadnak.

"Természetesen az amerikaiak július 4-e után is kaphatnak oltást, de senki ne várjon! Próbáljuk meg elérni ezt a 70 százalékos határt e nap előtt, legalább egy oltással!" - fogalmazott az elnök. "Két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét, és egyben függetlenségünket e vírustól is!" - tette hozzá.

Az elnök arról is beszélt, hogy hamarosan elérik Amerikában azt a szintet, amikor valamennyi, vakcináért bejelentkezett felnőttet beoltanak. Hangsúlyozta azt is, hogy a további sikerek érdekében a kormányzat újabb erőfeszítéseket tesz. Például - a szükséges engedélyeztetési eljárást követően - elkezdik beoltani a 12 és 15 év közötti gyermekeket is.

"A gyermekek továbbra is megbetegedhetnek, és terjeszthetik a vírust, ezért remélem, hogy amennyiben az oltást engedélyezik, akkor a szülők élnek a lehetőséggel és beoltatják a gyermekeiket" - jelentette ki Biden.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala (FDA) készen áll arra, hogy a jövő hét elejéig engedélyezze az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari cégek által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását a 12 és 15 év közötti fiatalok számára - nyilatkozta a kormány egyik tisztségviselője kedden a CNN amerikai hírtelevíziónak.

A kabinet már létrehozott egy weboldalt is, ahol az emberek könnyebben tájékozódhatnak az elérhető oltásokkal és oltópontokkal kapcsolatban, valamint egy központi telefonszámon is kaphatnak hasznos információkat, amennyiben üzenetben elküldik az irányítószámukat. "Azok számára, akiknek nehézségeik vannak a helyszín megtalálásával vagy az időpont egyeztetésével, ezt most mindennél könnyebbé tesszük"- fejtette ki az elnök.

Biden bejelentette azt is, hogy a kormányzat kiemelt célja a fiatalabb korosztályok meggyőzése az oltakozás fontosságáról. Az elnök szerint sokan - főleg a 20 és 30 év közöttiek körében - azt gondolják, hogy nincs szükségük a vakcinára. Az amerikai elnök úgy fogalmazott: "szeretnék egyértelmű lenni. Be kell oltatniuk magukat! Az oltás nemcsak megvéd, hanem csökkenti annak kockázatát is, hogy valaki másnak továbbadják a vírust. Ezzel megmenthetik olyan emberek életét is, akiket szeretnek".

Biden az új típusú koronavírus elleni küzdelmet politikán kívüli ügynek nevezte, amely - mint fogalmazott - "nem demokrata, vagy republikánus kérdés". A demokrata párti elnök köszönetet mondott azoknak a republikánusoknak, akik támogatják a kabinet törekvéseit, és egyben elismerte az előző, Donald Trump republikánus elnök vezette kormányzat szerepét abban, hogy engedélyt kapott a legtöbbet használt két oltás az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint kedden már 105 millió olyan amerikai volt, aki a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta és 147 millió felnőtt kapott legalább egy adag vakcinát.