Piaci elemzők szerint azonban a reálisan kivitt összeg jóval nagyobb, mert számos cég nyeresége bizonyos részét eltitkolja -  írja a Cseh Nemzeti Bank közlése nyomán az MTI. Például 2016-ban a jegybank 293,1 milliárd koronát adott meg, míg a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) és a piaci elemzők által közösen összeállított kvalifikált becslés 314 milliárd koronás külföldre utalt osztalékról szólt.

Piaci elemzők szerint az osztalék formájában külföldre kivitt pénzösszeg azért olyan magas, mert a külföldiek közvetlen beruházásai Csehországban általában nagyon hatékonyak és nyereségesek

"A külföldi beruházók 2019-ben a közvetlen befektetések (FDI) révén 488,3 milliárd korona hozamra tettek szert, ami 16,3 százalékkal több, mint 2018-ban. Ennek az összegnek a 39 százalékát forgatták vissza új csehországi beruházásokba, ami viszont csak 3 százalékkal több, mint 2018-ban" - mondta Jirí Pour, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte a külföldi állótőke beruházások Csehországban stabilan nagyon nyereségesek.

"2018-ban a nyereségesség 10,2 százalékos volt. A többi visegrádi országnál ez a mutató alacsonyabb: Lengyelországban 8,9 százalék, Magyarországon 7,1 százalék, Szlovákiában 6,7 százalék" - mondta. Hozzátette: Németországban, Franciaországban, Spanyolországban vagy Bulgáriában a nyereség csak 3 százalék körül mozog.

A külföldre elfolyó magas nyereség évek óta éles közéleti viták tárgya Csehországban. Andrej Babis miniszterelnök tavaly szeptemberben találkozott a legnagyobb külföldi cégek vezetőivel, és nagyobb csehországi beruházásokra ösztönözte őket. A kormánykoalíciós kormányban lévő Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) pedig már hosszabb ideje egy általános bankadó bevezetését tervezgeti.

A kormányfő ezt ellenzi, mert szerinte erre végül is a bankok ügyfelei fizetnének rá. Babis tavaly megegyezett a négy legnagyobb csehországi bankkal (mind külföldi tulajdonban van), hogy létrehoznak egy Nemzeti Fejlesztési Alapot, amelybe a pénzintézetek 7 milliárd koronát utalnak. Bár a csehországi bankok tavaly is nagyon nyereségesek voltak, ez az alap egyelőre még nem jött létre.