Energiaár-robbanás ide, kontinentális szén- és atomerőmű-ipari lobbi jajkiáltásai oda, a belga kormány habozás nélkül megerősítette azt a korábbi döntését, hogy 2025-ig lekapcsolják az országban működő összes atomerőművet. Mindezzel  Alexander De Croo miniszterelnök állt a sajtó elé, hangsúlyozva, hogy bár az energetikai célú felhasználást beszüntetik, továbbra is folytatnak kutatásokat és végeznek befektetéseket az új atomenergia-technológiákba.

A három év múlva beálló atomcsöndről az országban 2003-ban döntöttek: az akkor hozott eredeti kormánydöntés alapján 40 évnyi működés és használat után minden nukleáris reaktort végleg le kell állítani Belgiumban, újakat építeni pedig tilos.

Alexander De Croo a sajtótájékoztatóján közölte: a jelenlegi, hétpárti belga kormánykoalíció döntése értelmében négy éven belül bezárhatják a belgiumi atomerőműveket. - Olyan megállapodás született, amelyben a biztonság központi jelentőségű. Az általunk választott forgatókönyv biztonságos a vállalatok és hazánk számára is" - fogalmazott a miniszterelnök a La Libre Belgique című, francia nyelvű napilapban megjelentek szerint.

Mini nuki kell nekik is

A miniszterelnök ugyanakkor azt is közölte, hogy legkevesebb 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forintot) fektet az ország a jövő atomenergiájának kutatásába - és ahogyan a briteket és Bill Gates-et is: leginkább a kisméretű moduláris reaktorok (SMR) iránt érdeklődnek.

[megjegyzés: Évi százmillió euróból sosem lesz új belga atomerőmű, mivel ez az összeg legfeljebb az alapkutatásokra elegendő. A már teszt-, vagy pilot megvalósításba kezdett cégek SMR blokkonként nagyságrendileg 2 milliárd eurós prototípus árral kalkulálnak. Az viszont megint más kérdés, hogy jelenleg nincs gyártásra kész technológia, és a legmerészebb ígéretek is 2030 körül elérhető technológiai érettséget és sorozatgyártási szint elérést ígérnek. Ha a költségszintek és a határidők valóban tarthatók, akkor is kérdés, hogy a moduláris technológia az atomenergetikában valóban a jövő energetikai útját jelenti-e.] 

Az is fontos De Croo szerint, hogy Belgium meghatározza, hogyan, mivel pótolja majd a leállított reaktorok okozta energiahiányt, ami nem kevés, mivel hét reaktort kell majd kompenzálni. Ezügyben a kormány új energiatörvény elfogadására készül, amelynek célja a kibocsátássemlegesség elérése és megtartása 2050 után is.

A belga napilap beszámolója szerint végleges döntés március 18-án születhet az atomenergia termelés fokozatos megszüntetéséről, mivel az energiabiztonságért felelős belga ügynökség akkor mutatja majd be az energiabiztonság hosszú távú szavatolásáról szóló jelentését. Az energiaellátás biztosításának egyik kulcsfontosságú feltétele a Brüsszel közelében fekvő vilvoordei gáztüzelésű erőmű üzemelési engedélyének március 15-re tervezett megadása.

Hétből egy se marad

Belgium két atomerőművében jelenleg hét nukleáris reaktor működik. A francia tulajdonú Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket. Korábbi tervek szerint a doeli 3-as blokkot 2022-ben, a tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezik végleg leállítani, a többi reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le.

A döntés mögött az is ott található, hogy az öreg atomerőművekkel sok a probléma, gyakran kell azokat javítani és karbantartani, és ahogyan az mind gyakrabban a paksi atomerőmű esetében is látható: az öreg atomerőművek újraindítása sokszor nem várt komplikációkkal és csúszásokkal - vagyis: további nem előre tervezhető termeléskiesésekkel -  jár.

A belga nukleáris flotta állapotát jelzi, hogy 2018 őszén a hét blokkból hatot kényszerűségből le kellett állítani, illetve a reaktorokat ki kellett venni az áramtermelésből. Az erőműveket egyébként nem belga cég, hanem a francia Engie energiaszolgáltató üzemelteti.

A nukleáris energia jelenleg Belgium energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja.