Erősödött a svájci frank és a jen hétfőn, az utóbbi négyhavi csúcsra ugrott az euróval szemben, miután az iraki válságtól megrettent befektetők elkezdtek biztonságos menedéket keresni pénzüknek. Az amerikai valuta 0,25 százalékkal, 101,80 jen/dollárra gyengült, megcélozva az elmúlt két hétben bejárt 102,80-101,60 jenes sáv alját.

Az euró 137,70 jennel érte el több hónapos negatív rekordját, majd kissé erősödött - derül ki a Reuters összefoglalójából. A japán valuta szokásához híven éppen ellentétes pályán mozog, mint a szigetország gyengülő részvényárfolyamai.

A jenhez hasonlóan menekülővaluta svájci frank szintén erősödött: a dollárral szemben a 0,8990-es, az euróval szemben az 1,2177-es szintet érte el. Más biztonságos menedékek, mint például az arany szintén drágultak, miután az iraki lázadók sikeres támadásai emelkedő pályára állították az olajárat.

Izmozik a font

A fekete arany drágulása veszélyezteti a világgazdaság növekedését. Ezt nyilván az amerikai Fed döntéshozói is figyelembe veszik e heti kamatdöntő ülésükön, ám a szakértők arra számítanak, hogy ha nem lesz nagy ugrás az olaj árában, akkor nem változtatnak eddigi politikájukon, a monetáris enyhítés okozatos visszavonásán.

Sajátos helyzetben van az angol font, amelyet erősít a Bank of England (BoE) két vezetőjének nyilatkozata is. A Mark Carney bankelnök a múlt héten arról beszélt, hogy a kamatok hamarabb emelkedhetnek, mint amire a piacok számítanak. Ez azt jelenti, hogy akár az év vége előtt megindulhatnak felfelé. Charlie Bean,a BoE monetáris tanácsának egyik tagja a hét végén azt mondta: szerinte a brit gazdaság szereplői örömmel fogadják majd, ha a kamatok elkezdenek "normalizálódni."

Így aztán miközben dollár/euró árfolyam lényegében az 1,3540-es szinten stagnált, a fonttal szemben gyengült az amerikai valuta. Az 1,7011-es árfolyam 2009 augusztusa óta nem látott csúcs.