Két héten belül lép életbe a banki szolgáltatások új árjegyzéke - idéz a helyi sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az ügyfelek egy része már június folyamán kapott értesítést arról, hogy augusztus elsejétől megdrágulnak a szolgáltatások.

A bejelentések szerint a csekkek igénylése 200 helyett 300 dinárba (1000 forint) kerül, a számla kezelési költségei 80 százalékkal emelkednek meg, a bankkártya sürgősségi kiadása 400 dinár lesz, holott eddig ez a szolgáltatás ingyenes volt. A lakcímre kért bankkártya kiszállítása 50 dinár helyett 800 dinárba kerül majd.

Indokolt vagy sem?

Az egyik bank egyes ügyfelei számára 150 dináról 500 dinárra emelte a kezelési költséget, míg az egyszerű ügyfeleknek 250 helyett 500 dinárba kerül ez a szolgáltatás. Amennyiben elveszítjük a bankkártyánkat és azon egyébként több mint háromezer dinár volt, fizetnünk kell. 

Arra is figyelnünk kell, hogy ha bankkártyával fizetünk, vagy online intézünk utalásokat, a PIN-kód többszöri eltévesztése miatt a bank megbüntet bennünket.

Dejan Gavrilović, az Efektiva Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke azt mondja, gazdaságilag egyáltalán nem megalapozott a banki szolgáltatások ilyen mértékű áremelése. Hozzáteszi, a bankok nem használnak üzemanyagot, nem függnek egyéb energiaforrásoktól, így egyáltalán nem látja indokoltnak az áremelést. A szakember azt mondja, a bankokat nem szabályozza semmi, így megtehetik, hogy naponta változtatnak az árjegyzékükön, kedvük szerint.