„Az Egyesült Királyság és a világ gazdasági kilátásai lényegesen romlottak” – közölte kedden a Bank of England a Reuters szerint, amikor közzétette legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentését, hozzátéve, hogy az ukrajnai háború körüli fejlemények kulcsfontosságú tényezőt jelentenek.

A nemzetközi előrejelzők, így az IMF és az OECD szerint Nagy-Britannia sokkal inkább ki van téve a recessziónak és a tartósan magas inflációnak, mint más nyugati országok, amelyek mindannyian globális energia- és nyersanyagpiaci sokkokkal küzdenek. Ennek okát a brexit által eleve megalapozott válságnak, valamint a logisztikai kihívásoknak is tulajdonítják.

A BoE szerint a brit bankok jó helyzetben vannak ahhoz, hogy akár egy súlyos gazdasági visszaesést is átvészeljenek, bár megjegyezte, hogy tőkemutatóik - bár még mindig erősek - várhatóan kissé csökkennek a következő negyedévekben. A Pénzügyi Politikai Bizottság (FPC) tagjai megerősítették, hogy a BoE jövő év júliusában megduplázza az anticiklikus tőkepuffer (CCYB) rátáját 2 százalékra, és közölték, hogy ezt aztán bármelyik irányban változtathatják a világgazdaság alakulásától függően.

A CCYB-kamatláb a bankok számára egy extra puffert jelent, amely a gazdasági kilátások függvényében változik.

Erősödő infláció és volatilitás

A megélhetési költségek emelkedése ellenére – az infláció kétszámjegyű értékek felé tart – a BoE szerint a bankok ellenállók a háztartások és a vállalkozások adóssággal szembeni sebezhetőségével szemben. A központi bank aggodalmát fejezte ki az alapvető pénzügyi piacok - például az amerikai és a brit államkötvények – piaci állapota miatt is, amelyek a 2020. márciusi tőkemenekülést vonzották, amikor a Covid-19 járvány pánikszerű eladásokat váltott ki a tőzsdéken.

„A nagy volatilitás közepette a likviditási feltételek romlottak még az olyan, általában magas likviditású piacokon is, mint az amerikai állampapírok és a brit kötvények piacán” – közölte a BoE. Jelezték, hogy a brit piacokon drágábbá vált a kereskedés, a rövid lejáratú gilt-kötvények ajánlati-feladási különbözete több mint kétszeresére nőtt a 2021-es átlaghoz képest.

„A feltételek tovább romolhatnak, különösen, ha a piaci volatilitás tovább nő” – közölte a BoE, amely jelezte, hogy mélyreható elemzést fog végezni az árupiac működéséről, mivel a fémkereskedelem márciusban súlyos zavarokat szenvedett Oroszország ukrajnai inváziója és a bevezetett szankciók miatt.

A jegybank közölte, hogy a bankok 2022-es stressztesztjét - amelyet a háború miatt késleltetett - szeptemberben kezdi meg, és az eredményekre várhatóan 2023 közepén kerül sor.