Az ukrán gazdaság mélyülő recessziója és a megállíthatatlanul halmozódó államadósság elfordította Ukrajna állampapírjaitól a befektetőket. A 2017 júliusában lejáró kötvények egy dollárja az új év első napjaiban hatvan centen cserélt gazdát, miután tovább dagadt a papírok decemberben beindult eladási hulláma.

Az ukrán adósság elvesztette értéke több mint ötödét 2014-ben. Ezzel a kelet-európai ország Venezuela mögé a második helyre került a Bloomberg 2014-es veszteséglistáján. A hírügynökség 59 feltörekvő ország államkötvényének áralakulását követi nyomon.

A befektetők azt követően fogták menekülőre a dolgot, hogy Valerija Gontareva, a kijevi jegybank elnöke december végén vészjósló kijelentést tett. Szerinte Ukrajna teljes pénzügyi válsággal néz szembe azt követően, hogy a GDP 7,5 százalékkal zuhant 2014-ben, a hrivnya elvesztette értéke közel felét és állóháborúvá vált az oroszbarát szeparatisták elleni harc az ország délkeleti részében.

Rossz jelek

A kötvényárak alakulása arra utal, hogy a piaci szereplők a papírok visszafizetésének elhalasztására, sőt, értékük egy részének lefaragására számítanak - fejtegette a Bloombergnek Lutz Roehmeyer, az LBB Invest befektetési cég szakértője. Remélem, hogy csak a törlesztés határidejét tolják ki, bár attól tartok, hogy az értékcsökkentést is magában foglaló, teljes hitelátütemezés lesz - tette hozzá. Ha csak az előbbi lenne a láthatáron, akkor a papírok névértékük 80 százalékán forognának 60 százalék helyett.

Egy további piaci mutató, a kötvények hitelbiztosítási felára - azaz a visszafizetésük elmaradására kötött biztosítás ára - azt jelzi, hogy 75 százalék az esélye annak, hogy az ukrán állam öt éven belül fizetésképtelenné válik. A kijevi kormánynak durván 10 milliárd dollár lejáró devizaadósságra kellene fedezetet találnia 2015-ben, kérdés, hogy az IMF-től vagy az EU-tól származó forrás elég lehet-e erre? - vélik a Moody's elemzői. Szerintük is nagy az államcsőd veszélye.

Senki sem

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége január első hetében tér vissza Kijevbe tárgyalni az Ukrajnának nyújtott 17 milliárd dolláros kedvezményes hitel két részletének átutalásáról. Ezek azért késnek, mert az október végi választások, majd az azt követő lassú kormányalakítás miatt a nem haladtak előre az IMF által elvárt reformok.

Az Ukrajnának szóló IMF-programot teljesen át kell alakítani. Meg kell fontolni a magánbefektetők bevonását is - véli Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, a JP Morgon londoni elemzője. A tartozások lefaragása szerinte összességében elkerülhetetlennek látszik. Ihor Umanszkij pénzügyminiszter-helyettes ugyanakkor azt mondta nemrégiben, hogy a hitelátütemezés kérdése jelenleg nincs napirenden.

Arra számítok, hogy előbb-utóbb valamit kezdenek az adóssággal, mert senki sem hajlandó finanszírozni az országot - összegzi a helyzetet Lutz Roehmeyer. Eközben elég nagy összegek törlesztési határideje jár le 2015-ben és 2016-ban.