A spanyolországi Navarra régió kormánya jóváhagyta azt a tervet, hogy 160 megawattos (MW) fotovoltaikus energiatermelő rendszert telepítsenek az ország egyik legnagyobb öntözőcsatornájára.

A kísérleti projektet a Spanyol Fotovoltaikus Energia Termelők Szövetsége javasolta - írja a spanyol nyelvű napelemes magazin, hozzátéve, hogy a nyílt csatorna lefedésével termelhető árammennyiséggel megduplázható a térség jelenlegi napelemes termelőkapacitása. A Navarra Canal az egyik legnagyobb mesterséges öntözőcsatorna az egész országban. Ezért az sem elhanyagolható szempont, hogy a napelempanelekkel lefedett csatorna kevesebb vizet párologtatna el; számítások szerint a vízveszteséget akár 30 százalékkal is csökkenteni lehetne.

A már elkészített és a Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi Minisztériumhoz benyújtott tanulmány szerint a javasolt projekt technikailag és pénzügyileg megvalósítható, sőt: az iparági szövetség szerint az elkészült forgatókönyv alapján minden hasonló tulajdonságú csatornában megvalósítható ilyen projekt Spanyolországban.