A közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az öntözőtelep nyílt csatornából üzemel. Innen indul a 80 257 méter hosszúságú felszín alatti nyomócső vezetékek, amelyek körforgó öntözőfejeket üzemeltetnek. A körforgó berendezésekkel öntözött terület 4 760,5 hektár lesz. A projekt hazai finanszírozású. A nyertesekkel szeptember elsején kötött szerződést az ajánlatkérő.

Indult még a tenderen a szegedi Délép Zrt., a tiszakécskei Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt., valamint a szolnoki Kötiviép'B Kft. is.

A Napi.hu idén áprilisban írt arról, hogy a győri CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató Kft. szállíthatja Mezőhegyesre a komplett vetőmagüzemi technológiát, nettó 1 milliárd 719 millió forintért. A becsült ellenérték 1 milliárd 626 millió forint volt. Májusban pedig a nádudvari KITE Zrt. nyerte el a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok területén létesítendő öntözési rendszer kiépítését, nettó 4 milliárd 172 millió forintért. Az öntözött terület 5 ezer 98 hektár lesz. Az öntöző vezeték hossza 37,7 kilométer lesz és a szivattyútelepet, valamint az öntözőgépeket is rádiófrekvenciával vezérlik. A rádiófrekvenciás rendszer független a külső szolgáltatótól, így díjmentesen működik.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért Lázár János kormánybiztosként felelős .