2019-ben még Magyarország volt a német piac legnagyobb szilvabeszállítója, 2020-tól viszont Moldova vette át ezt a szerepet, és azóta csak erősíti pozícióját. A lehetőséget a Krím orosz annektálása teremtette meg a számukra - írja a Mezőhír

220 tonnával kezdtek

A moldáv gyümölcstermelőit és -exportőreit egyesítő Moldova Fruct elnöke szerint az első moldáv szilvát 2017-ben adták el Németországba, ekkor összesen 220 tonna érkezett erre a piacra. A Mezőhír felidézi: 2021-ben már több mint 5500 tonna csonthéjas gyümölcsöt szállítottak be. Piacvezető szerepület 2020 óta őrzik. 2022-ben az első adatok szerint tovább növekedett a németországi kivitelük, noha a késő tavaszi fagyok miatt kisebb szilvaterméssel indult az értékesítési szezon.

Kereskedelmi egyezmény

Moldova a Krím megszállása óta részesül kereskedelmi kedvezményekben az EU-val kötött társulási megállapodás értelmében. Az ország 2021-ben 52 ezer tonna szilvát exportált, ennek fele az EU-ba került, pedig csak 15 ezer tonna léphetett vámmentesen a közösség piacára. Tavaly nyáron a háborúval összefüggésben az EU 40 ezer tonnára emelte a vámmentesen behozható szilvakvótát.  Mintegy 20 ezer hektáros termőterületével Moldova évente akár 100 ezer tonna szilvát is előállít.

30-40 százalékos részesedés

Több mint egy tucat szilvafajtával dolgoznak a termelők, amelyek közül exportra

  • a Stanley,
  • a Kabardinca,
  • a Lepotica,
  • a President

a legkedveltebbek.

A kisebb szilvatermés, a logisztikai kihívások és a magasabb szállítási költségek ellenére a moldovai termelők 2022-ben is be tudták tartani a szállítási határidőket, és kiváló minőségű szilvát exportáltak a német piacra, ahol már 30-40 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek. A szállítmányok szeptember közepétől november közepéig érkeznek az EU leggazdagabb fogyasztóihoz - olvasható a Mezőhír cikkében.