Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) PÁIR adatai alapján tonnánként 296 ezer forintba került a nyers napraforgóolaj feldolgozói értékesítési ára. Az Agroinform megjegyzi, hogy ez a tavaly novemberi ár fele.

A magas olajsavtartalmú napraforgómag 132,9 ezer forint tonnánként, ami 53 százalékkal alacsonyabb tavalyhoz képest, míg a nagy olajtartalmú napraforgómagot 121,9 ezer forint/tonnáért árusítják, ami 51 százalékkal olcsóbb, mint 2022 novemberében. Az ipari napraforgómag termelői átlagára 123,9 ezer forint tonnánként, ami 52 százalékos áresés tavalyhoz képest.

Nem csak nálunk, hanem világszinten is esik a napraforgómag ára: ez a fekete-tengeri és az EU-s betakarításnak, valamint a növényi olajárak csökkenésének köszönhető.

Az AKI jelentésében a Tallage adatai alapján az áll, hogy amíg Argentínában változatlanul 450 dollár/tonnáért kereskedtek a napraforgómaggal szeptember és október közepe között. Ukrajnában a nyugati határra exportált olajmag 305 dollárba került tonnánként, a francia Saint-Nazaire-ban 11 dollárral 421 dollárra mérséklődött az olajmag tonnánkénti 2024. január-áprilisi kiviteli ára (FOB). Bordeux-ban szintén csökkent a jövő év első negyedévi szállítású termény ára, 21 dollárral.

Bulgáriában 11, Hollandiában 15 dollárral mérséklődött a napraforgómag azonnali kikötői ára, október közepén 413, illetve 430 dollár volt a tonnánkénti ár.

 

 

 

Lelassulhat az élelmiszerárak emelkedése, de csökkeni nem fog

Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy az utóbbi időszakban kialakult árverseny a kiskereskedelemben, illetve az árfigyelő rendszer bevezetése pozitív hatással lesz az árak csökkenésére. A KSH projektvezetője szerint inkább azt eredményezheti, hogy lelassul az áremelkedés.
Bővebben--->