A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. pályázatot írt ki az egri minaret idegenforgalmi bemutatási célú hasznosítására. A nyertes ajánlattevővel határozatlan idejű bérleti szerződést kötnek, a pályázaton elvárt minimális bérleti díj évi egymillió forint, ennél kisebb összegű ajánlat nem tehető. A korábbi hasznosító 2010-ben 876 ezer forint bérleti díjat fizetett - tudta meg a Napi Gazdaság Online az MNV kommunikációs igazgatóságától.

Az MNV jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 1999. április 1-jén kötött határozatlan idejű szerződést a Minaret Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft.-vel a műemlék toronyépület idegenforgalmi bemutatására. Az üzemeltető azonban 2010 márciusában felszámolás alá került, és a felszámolója 2010. november 11-én azonnali hatállyal felmondta a bérleti szerződést. Az ingatlant december 6-án vette vissza az MNV - tudtuk meg a vagyonkezelőtől.

A város egyik fő vonzereje a minaret, ezért a turistaszezon kezdetére biztosítani kellett az épület látogathatóságát. A bérbeadására nyilvános pályázat lebonyolítására már nem volt elegendő idő, ezért az idegenforgalmi előszezonra, a 2011. március 10-től május 31-ig tartó időszakra versenyeztetés nélkül adta bérbe a vagyonkelező az ingatlant a Minaret-Eger Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft.-nek.

(Az Opten cégtárának adataiból kiderül, hogy az egri székhelyű Minaret Kft. egy magánszemély, Sipeki György érdekeltségében áll, míg a 2010 február végén alapított, szintén egri székhelyű Minaret-Eger Kft. tulajdonosa Sipeki Györgyi, a cég múzeumi tevékenységgel foglalkozik.)

Fotó: eger.hu

Az MNV határozatlan idejű megállapodást köt a nyertes pályázóval. A szervezet a műemlék folyamatos látogathatósága és minél szélesebb körű megismerhetőségének biztosítása érdekében hosszú távra kíván szerződést kötni - indokolta a Napinak a határozatlan idejű szerződést a vagyonkezelő. A minaret külső felújításra szorul, de látogatható, így idegenforgalmi bemutatásra alkalmas. Az MNV szándéka szerint a szerződés keretében - az épület romlásának megakadályozása érdekében - lehetőséget kíván adni a bérlőnek a felújításra, illetve az ingatlanra fordított összeget beszámítaná a bérleti díjba. Az ajánlatokat május 16-ig lehet benyújtani a vagyonkezelő heves megyei területi irodáján.

A torony külsejét legutóbb az 1960-as, a belső részeit az 1970-es években újították fel - derül ki a pályázati felhívásból. Az ingatlanban vendéglátásra alkalmas helyiségek, illetve közművek nincsenek, kizárólag idegenforgalmi bemutatásra hasznosítható.