Az ukrán Unian hírügynökség az orosz-magyar tárgyalások közelében lévő forrására hivatkozva azt állítja, hogy a magyar kormány visszatáncol az oroszoknak korábban belengetett helikopter-vásárlási biznisztől - számolt be a hvg.hu.

A helikopterbeszerzés híréről egy hónapja írt az orosz Sputnik hírportál: eszerint Magyarország 490 millió dollárért venne 30 darab katonai helikoptert az oroszoktól, szerintük ez volt az egy héttel ezelőtt moszkvai Putyin-Orbán találkozó egyik tárgyalási pontja. A Népszabadság pedig azt írták, hogy az idei költségvetés ugyan nem tartalmazza ennek az összegét, de Orbán egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú ügyben. Aztán a moszkvai tárgyalásokon ezzel kapcsolatos bejelentést nem tettek a felek.

Az ukrán Unian szerint viszont Orbánék már a február 17-i moszkvai látogatáskor közölték a döntésüket, Orbán Viktor állítólag arra hivatkozott, hogy EU-s nyomásra határoztak így. Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert a múlt csütörtökön azt mondta: Oroszország ellen szankciók vannak érvényben, amelyek kizárják a katonai együttműködést, de ezek annak lehetőségét nem zárják ki, hogy a magyar hadrendbe tartozó orosz technológia állagmegóvása megtörténjen.

(Képünk illusztráció.)