A kútoszlopokon a piaci ár jelenik meg, ezért a Mol arra kéri a vásárlókat, hogy fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét.

A vállalat a következő napokban - az intézkedés zökkenőmentes bevezetése érdekében - hitelt érdemlő magyar rendszám alapján is jóváhagyja a vásárlásokat.

Az intézkedés hatására csökkenni fog a határmenti kutakra nehezedő nyomás, és a rendkívül forgalmas nyár eleji időszakban is gondoskodni lehet az ország ellátásbiztonságáról - mondta Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Az üzemanyag-vásárlás felső mennyiségi korlátaiban nem történik változás: ez gépjárművenként továbbra is naponta legfeljebb 100 liter, amiből maximálisan 20 liter tankolható szabványos kannába.

A Mol arra is felhívja a figyelmet, hogy a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál - a forgalmi engedély felmutatása után - alacsonyabb összeget kell kifizetnie a magyar vásárlóknak.

A jogszabály meghatározza a jogosultak pontos körét is: a hatósági áron a magyar rendszámmal rendelkező, 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárművekkel vagy mezőgazdasági erőgépekkel lehet tankolni. A Mol munkatársai a fizetés során a tankolás piaci árát egy vonalkód segítségével módosítják a hatósági árnak megfelelő összegre. Az útról látható, tájékoztató totemoszlopokon továbbra is az üzemanyagok hatósági ára lesz látható.