A Szép-kártya egyes alszámláira béren kívüli juttatásként adható éves keretösszege 2020-ban:

  • szálláshely alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint

Ezt más juttatóktól kapott juttatásokkal összeszámolva kell figyelni - hívja fel a figyelmet Fata. A keretösszeg felett adott juttatásokat továbbra is magasabb adóteherrel, egyes meghatározott juttatásként nyújthatja a munkáltató.

Az éves arányosítandó rekreációs keretösszeg költségvetési szerveknél az eddigi 200 ezer forintról 2020-ra 400 ezer forintra emelkedik. Más munkáltatóknál ez az éves összeg 450 ezer forint helyett 800 ezer forint lesz az idén. Ehhez kapcsolódóan a juttatás adóterhei is csökkennek.

Amennyiben a munkáltató e kereteken belül 2020. április 22. és június 30. között nyújt Szép-kártya-feltöltést, akkor ezután 32,5 helyett mindössze 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetnie. Ez a Pénzügyminisztérium szerint egymillió munkavállalót érinthet.

2020 július 1-től az év végéig a személyi jövedelemadó mellett szociális hozzájárulási adóval is számolnia kell a munkáltatóknak a béren kívüli juttatásként adott kártya után, melynek mértéke a 2 százalékos csökkenést követően 15,5 százalékos lesz. Így a fenti kereteken belül adott feltöltés után fizetendő teljes közteher mértéke az év első hónapjaiban érvényes 32,5 százalék helyett július elejétől 30,5 százalék lesz.

A boltokban nem, de a tüdőlövést kapott ágazatoknál sokat költhetünk

A kormány áprilisban bevezetett egy könnyítést: eszerint a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a pénzforgalmi szolgáltató a Szép-kártya-juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben díjat nem számíthat fel.Ugyanakkor a kiskereskedelmi érdekképviseletek, szakszervezetek mellett a fővárosi önkormányzat is kérte már a kormánytól, hogy bővítse a turizmusban forgó Szép-kártya beváltási körét, hogy a szálláshely-, és szabadidőzseb kereteit élelmiszer-vásárlásra is lehessen fordítani. Ez szerintük több milliárd forintnyi támogatást jelentene és több ezer család számára nyújtana azonnali segítséget a veszélyhelyzet idején.Eddig azonban a kabinet nem reagált a felvetésekre. Mindazonáltal a szálláshely- és szabadidő-ágazatokban számos kormányközeli üzletembernek van komoly érdekeltsége - például a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programon keresztül.